ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πολυχώρος πολιτισμού το πρώην Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο

Εικόνα του άρθρου Πολυχώρος πολιτισμού το πρώην Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2020, 15:34
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στη δημοπράτηση του έργου της μετατροπής του κτιρίου του πρώην Αρρεναγωγείου-Παρθεναγωγείου Δελβινακίου σε πολυχώρο πολιτισμού προχωρά ο Δήμος Πωγωνίου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.265.602 ευρώ και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2021» με ποσό 1.150.000 ευρώ,  ενώ το υπόλοιπο ποσό των 115.602 ευρώ προέρχεται από ιδίους πόρους του Δήμου.

Το επιβλητικό και αυστηρό πέτρινο διώροφο κτίριο του πρώην αρρεναγωγείου-παρθεναγωγείου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από  την κεντρική πλατεία, θα μετατραπεί σε εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ίδρυμα. Στο κτίριο θα λειτουργήσουν δανειστική βιβλιοθήκη, χώροι διαλέξεων, σεμιναρίων και εκπαίδευσης, εκθεσιακοί χώροι λαϊκού πολιτισμού, εκθετήριο κυλικείο-αναψυκτήριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, στους χώρους του κτιρίου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής και οι αδελφότητες.

Το κτίριο του Αρρεναγωγείου-Παρθεναγωγείου στο Δελβινάκι είναι ένα διατηρητέο κτίριο, που έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στην εκπαιδευτική ιστορία του τόπου. Είναι χτισμένο το 1875 με κάτοψη σε σχήμα «Ε», η οποία «συμβόλιζε τη λέξη ‘Ελευθερία’ και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια-δείγμα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής» όπως σημειώνει ο Δήμος Πωγωνίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back