Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο βόρειο Σινά (upd)

Εικόνα του άρθρου Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο βόρειο Σινά (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2017, 17:24
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 235 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν μετά από βομβιστική επίθεση και πυροβολισμούς σε τέμενος στο βόρειο Σινά στην Αίγυπτο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η επίθεση σηματοδοτεί μεγάλη κλιμάκωση της μάχης του Καΐρου με τους περιφερειακούς αντάρτες. Ο αριθμός των νεκρών που αναφέρθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αυξήθηκε επανειλημμένα, καθώς προέκυψαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Περισσότερα από 50 ασθενοφόρα μετέφεραν θύματα από το τέμενος αλ-Ράουντα, στα κοντινά νοσοκομεία. Τουλάχιστον 130 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων, ένοπλοι επιτέθηκαν με όπλα και ενεργοποίησαν εκρηκτικά, στο τέμενος αλ-Ράουντα, στην πόλη Μπιρ αλ Αμπντ, την ώρα που οι πιστοί έκαναν την προκαθορισμένη προσευχή της Παρασκευής. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες από το σημείο της επίθεσης στα κοντινά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al Masry Al Youm οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά των πανικόβλητων πιστών που εγκατέλειπαν το τέμενος μετά την έκρηξη.

Η αστυνομία ανέφερε ότι άνδρες οι οποίοι επέβαιναν σε τέσσερα οχήματα 4x4 άνοιξαν πυρ κατά των πιστών.

Πιστεύεται ότι οι πιστοί που έγιναν στόχος της επίθεσης είναι υποστηρικτές της δράσης των αρχών ασφαλείας της Αιγύπτου στη μάχη που δίνουν ενάντια στους τζιχαντιστές αντάρτες, που ελέγχουν περιοχές της χερσονήσου του Σινά.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την πολύνεκρη επίθεση στο τέμενος.

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αιγυπτιακό λαό, μετά την τραγωδία στο Σινά, εκφράζει ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντα λόγο για "ανείπωτη τραγωδία" με ανάρτησή του στο twitter, ενώ, παράλληλα, εκφράζει αλληλεγγύη στον αιγυπτιακό λαό.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο μετέφερε τα συλλυπητήρια αισθήματα και την αλληλεγγύη του κ. Παυλόπουλου προς τον ομόλογό του, Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, για την αποτρόπαια και βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια που έλαβε χώρα σήμερα στο Βόρειο Σινά.

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ειδεχθή επίθεση» και εκφράζει την «ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που υφίστανται τις ολέθριες συνέπειες της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back