Ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων και μέλος της ΚΕΑ και της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, γράφει για τη χαίνουσα ακρίβεια και τα πιθανά μέτρα, αλλά και τις αιτίες και τους χειρισμούς
Οι ραγδαίες αυξήσεις στην ενέργεια και η μετακύλισή τους στα βασικά είδη διαβίωσης, προμηνύουν έναν δύσκολο χειμώνα για το σύνολο της κοινωνίας, ειδικότερα όμως οδυνηρό για τα φτωχότερα στρώματα. Προφανώς αυτή η επίγνωση της πραγματικότητας ώθησε πριν από λίγες ημέρες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώσει μία δέσμη μέτρων που μπορούν να πάρουν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. με στόχο να αμβλύνουν τις επιπτώσεις και να προστατέψουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναδεικνύουν το ζήτημα της ακρίβειας πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων στην Ε.Ε., αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης όχι μόνο για το επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα δημόσια οικονομικά.
Τα μέτρα τα οποία προτείνει η Κομισιόν θα μπορούσαμε να τα συμπυκνώσουμε σε δύο κατευθύνσεις: Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις-Ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.
Ήδη μία σειρά από χώρες της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει σε γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως για παράδειγμα η προοδευτική κυβέρνηση της Ισπανίας η οποία εδώ κι ένα μήνα περίπου έχει ανακοινώσει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη ρύθμιση στην αγορά ενέργειας και αύξηση του βασικού μισθού.
Την ώρα όμως που στην Ε.Ε. αποτελεί κοινό τόπο η ανάγκη ουσιαστικής αντιμετώπισης του ζητήματος, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αφού υποβάθμισε το ζήτημα, επικαλέστηκε, όπως συνηθίζει τελευταία, τη διεθνή συγκυρία για να δικαιολογήσει την ολιγωρία της, τώρα τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις με μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα τραγικής συγκυρίας, αλλά και με πολιτικές που θα εντείνουν παρά θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια επιδότηση της τάξης των 9 ευρώ το μήνα για τα νοικοκυριά για το ηλεκτρικό ρεύμα για να αναθεωρήσει η κυβέρνησή του μετά από λίγες ημέρες το ποσό αυτό στα 18 ευρώ, μαζί με την επέκταση υφιστάμενων επιδομάτων, όπως το επίδομα θέρμανσης, ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για τις επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στερώντας από τη χώρα το κυριότερο εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής προς όφελος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα άφησε ανεξέλεγκτη την κατάσταση στην αγορά ενέργειας με αποτέλεσμα να υπάρχουν παιχνίδια χειραγώγησης τιμών σε βάρος των καταναλωτών.
Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε αναδείξει το ζήτημα με επίκαιρη επερώτηση ήδη από τον Ιούλιο, κρούοντας πολύ έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε πρόσφατα στη ΔΕΘ μία δέσμη προτάσεων που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το ζήτημα της ακρίβειας στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα καταναλωτικά αγαθά. Οι προτάσεις αυτές κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:
Πρώτον, στην προσωρινή μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε., στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν και σχετική τροπολογία στη Βουλή η οποία όμως απορρίφθηκε, επιβεβαιώνοντας την παντελή έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ανακουφίσει τους πολίτες.
Δεύτερον, στην αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των χαμηλόμισθων εργαζομένων, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές, αλλά και να τονωθεί η κατανάλωση. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να κρατά ουσιαστικά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, αφήνοντας το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών να συρρικνώνεται.
Τρίτον, στην ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και χειραγώγησης τιμών, με ουσιαστική συμβολή της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και φυσικά, με την ακύρωση των σχεδίων για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να μην στερηθεί η χώρα το κρίσιμο εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής σε μια περίοδο ενεργειακής μετάβασης.
Μόνο με ένα τέτοιο πλέγμα άμεσων και γενναίων παρεμβάσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Χρειάζεται, όμως, τόλμη και αποφασιστικότητα για ρήξεις υπέρ του λαού και των πολλών όχι υπέρ των λίγων και ισχυρών συμφερόντων που εξυπηρετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι' αυτό απαιτείται όσο το δυνατόν γρηγορότερη αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση η χώρα μας.
Θανάσης Οικονόμου
Πρώην βουλευτής Ιωαννίνων
Μέλος ΚΕΑ και ΝΕ, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία