Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολιτικές ετοιμασίες (και) για γιαννιώτικα στελέχη

Εικόνα του άρθρου Πολιτικές ετοιμασίες (και) για γιαννιώτικα στελέχη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2017, 23:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί η ερώτηση «πότε θα γίνουν εκλογές» να μοιάζει με το «πότε θα ξαναχιονίσει», ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα κόμματα, ιδιαίτερα τα παραδοσιακά (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) δεν ετοιμάζονται για να κερδίσουν από τη μειούμενη δημοφιλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το σκηνικό μοιάζει κάπως με την πρότερη κατάσταση, όταν μια ακόμα κυβέρνηση που είχε ψηφίσει και εφάρμοζε κανονικά μνημόνια, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (και ΔΗΜΑΡ νωρίτερα), έχανε δημοφιλία, όχι όμως και την εξουσία. Σε αυτή την «κούρσα ετοιμότητας» για όποτε στηθούν κάλπες, δεν λείπουν και οι εκπρόσωποι των Ιωαννίνων.

Τις ώρες που ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φωτογραφίζεται σε εξώφθαλμα στημένες «ανέμελες» στιγμές, αναζητεί τη στελέχωση του κόμματος με  στελέχη που εμπιστεύεται. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», ένα από αυτά είναι ο Λάμπρος Γεωργόπουλος, ο οποίος είχε διοριστεί επί κυβέρνησης Σαμαρά διοικητής στο νοσοκομείο Χατζηκώστα. Το δημοσίευμα αναφέρει τον κ. Γεωργόπουλο ανάμεσα στα 15 πρώτα στελέχη που θα «αξιοποιηθούν στο κόμμα, στα ψηφοδέλτια και στον κρατικό μηχανισμό».

Στο δε ΠΑΣΟΚ, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν χαμόγελα που να απηχούν κάποια συσπείρωση, με την επάνοδο του Γιώργου Παπανδρέου, του πρώτου «μνημονιακού πρωθυπουργού», αλλά κυρίως των στελεχών που το συνόδευσαν στην έξοδό του από το κόμμα. Ανάμεσα στα στελέχη που επιστρέφουν στη «Δημοκρατική Συμπαράταξη», της οποίας ηγεμονεύουσα πολιτική ουσία είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι και ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος είχε αποχωρήσει και είχε συνταχθεί στο παρελθόν με τη ΔΗΜΑΡ. Στο κείμενό του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά με σκοπό να διερευνήσει «την ελπίδα που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε μια ενοποίηση του ευρύτερου όμως χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, βλέπω ένα ενδεχομένως πετυχημένο εγχείρημα να παίζει έναν αυτόνομο και καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, όχι δεκανίκι της δεξιάς που μοιραία θα οδηγούσε τη ΔΗ.ΣΥ. σε μαρασμό και νέες διασπάσεις».

Φυσικά, με δεδομένο το πολύ ρευστό ακόμα πολιτική σκηνικό, τίποτε δεν είναι δεδομένο ακόμα και εντός των κομμάτων. Οι «νέοι» του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχουν να αντιμετωπίσουν το κοινοβουλευτικό στάτους κβο της ΝΔ που άντεξε την τελευταία οκταετία, είτε εντός, είτε εκτός κυβέρνησης. Οι «επαναπατριζόμενοι» του ΠΑΣΟΚ έχουν απέναντί τους όσους και όσες έμειναν και θεωρούν εαυτούς αυθεντικούς πολιτικούς εκφραστές του χώρου. Άλλωστε, ο κ. Βενιζέλος απαίτησε ήδη «συγγνώμη» από τους αποχωρήσαντες επί προεδρίας του… 

Μια πολύ δυνατή συγκολλητική ουσία, είναι η εξουσία. Αυτή, τη διαχειρίζεται ακόμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πολλές δυσκολίες που απειλούν τη θέση της, με την απήχηση στον κόσμο να μικραίνει, αλλά χωρίς όμως να αντιμετωπίζει κάποια εκφρασμένη λαϊκή πίεση και χωρίς να έχει μπροστά της συνταγματικό «σκόπελο», όπως είχε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back