πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Politico: Ελλάδα, η χώρα που αφήνει τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη

Εικόνα του άρθρου Politico: Ελλάδα, η χώρα που αφήνει τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2024, 13:22
ΕΛΛΑΔΑ

Οι συγκαλύψεις, οι κακοστημένες έρευνες και η γενική αίσθηση ατιμωρησίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνει το Politico για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και αφορούν το ναυάγιο στην Πύλο, το σκάνδαλο των υποκλοπών και το έγκλημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα γράφει το Politico: «Η Ελλάδα έχει βιώσει μια σειρά από σκάνδαλα που, αν και όλα πολύ διαφορετικά, συνθέτουν την αίσθηση ότι η δικαιοσύνη καταρρέει - και ότι οι κυβερνώντες δεν θέλουν να το διορθώσουν. Ή, ακόμη χειρότερα, είναι ένοχοι». 

Κατόπιν η ιστοσελίδα φιλοξενεί δήλωση του Συνήγορου της Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, όπου αναφέρει ότι «υπάρχει η αίσθηση μιας συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας να υποβαθμιστούν ορισμένα περιστατικά». Αυτό, υποστηρίζει, γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που «θα μπορούσε να αφορά την πολιτική ηγεσία».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στις τρεις υποθέσεις που «δοκίμασαν την πίστη της χώρας στις δικαστικές της δομές»: Το σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2023, στο οποίο «έχασαν τη ζωή τους 57 άτομα, και ένα ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πελοποννήσου το περασμένο καλοκαίρι που άφησε εκατοντάδες Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες να πιστεύεται ότι πνίγηκαν».

Η τρίτη υπόθεση «είναι ένα εκτεταμένο σκάνδαλο με λογισμικό κατασκοπείας που έχει εμπλέξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη». Πριν από μέρες, σημειώνει «ένας εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου απάλλαξε τους πολιτικούς, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας από αδικήματα», και συνεχίζει: «Από μόνα τους, αυτά μπορεί να μοιάζουν με το είδος των ατυχημάτων που μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Όμως ο χειρισμός τους έχει εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα. Κόμματα της αντιπολίτευσης, ομάδες θυμάτων και ανεξάρτητοι ερευνητές μιλούν για συγκάλυψη και ισχυρίζονται ότι κρίσιμοι μάρτυρες εμποδίστηκαν, νομικά έγγραφα αγνοήθηκαν και τα θύματα παραγκωνίστηκαν. Οι κοινοβουλευτικές έρευνες δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο από το να θολώνουν τα νερά».

Ολόκληρο το δημοσίευμα μπορείτε να το διαβάστε εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3