ΕΛΛΑΔΑ

Politico: «Τα νησιά είναι γεμάτα με τουρίστες, αλλά έχουν έλλειψη γιατρών»

Εικόνα του άρθρου Politico: «Τα νησιά είναι γεμάτα με τουρίστες, αλλά έχουν έλλειψη γιατρών»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/08/2023, 22:26
ΕΛΛΑΔΑ

Τίτλος: «Μην αρρωστήσετε στην Ελλάδα! Τα νησιά είναι γεμάτα με τουρίστες, αλλά έχουν έλλειψη γιατρών».

Υπότιτλος: «Αρκετοί άνθρωποι έχουν πεθάνει περιμένοντας ασθενοφόρα, μεταξύ των οποίων μια έγκυος γυναίκα και το αγέννητο παιδί της.»

Έτσι τιτλοφορείται το πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Politico, που περιγράφει τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην υγειονομική κάλυψη των τουριστών στα ελληνικά νησιά, με αναφορές στο θάνατο «μιας βαριάς εγκύου έφηβης και του αγέννητου παιδιού της», υποστηρίζοντας ότι «είναι μόνο δύο από τους τουλάχιστον εννέα θανάτους που πιθανώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε ασθενοφόρα και υγειονομικό προσωπικό, πριν ακόμη η χώρα βρεθεί υπό πολιορκία από τις μανιασμένες πυρκαγιές».

Όπως αναφέρει η συντάκτης του άρθρου, Νεκταρία Σταμούλη, «ορισμένα νησιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν μόνιμους γενικούς γιατρούς, βασιζόμενα εξ ολοκλήρου σε έναν κύκλο βραχυπρόθεσμης κάλυψης που καλύπτεται από προσωπικό από την ηπειρωτική χώρα, το οποίο δελεάζεται από χρηματικά κίνητρα. Και οι υπηρεσίες ασθενοφόρων βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μόλις ένα ασθενοφόρο είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο στα νησιά- στην Αθήνα λειτουργούν περίπου 50 ασθενοφόρα, αντί για τα 85 με 90 που απαιτούνται.

Στη συνέχεια φιλοξενεί δήλωση του προέδρου του ΕΚΑΒ, Γιώργου Μαθιόπουλου, ο οποίος δηλώνει ότι «πρέπει να επανασχεδιάσουμε την υπηρεσία ασθενοφόρων από την αρχή, καθώς υπάρχουν τεράστια κενά σε όλη τη χώρα».

«Η συντριπτική πλειονότητα των κέντρων υγείας στα μικρά νησιά του Αιγαίου πασχίζουν να αντεπεξέλθουν, καθώς ο περιορισμένος αριθμός γιατρών πρέπει να εφημερεύει καθημερινά» σημειώνει το Politico και προσθέτει «αλλά ακόμη και εκεί που το κράτος αποφασίζει να προσλάβει περισσότερους, οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό με το προσωπικό να αρνείται να μετακομίσει στα νησιά, όπου το κόστος ζωής έχει γίνει δυσβάσταχτο λόγω της αύξησης του τουρισμού. Αυτό επιβαρύνει περισσότερο το ΕΚΑΒ».

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης σημειώνοντας: «Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανεξελέγη στις 25 Ιουνίου, έχοντας υποσχεθεί να μεταρρυθμίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως προτεραιότητα. Υποσχέθηκε να προσλάβει περίπου 10.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων 800 οδηγών ασθενοφόρων και 250 τραυματιοφορέων με μοτοσικλέτες. 

Ωστόσο, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι οι προσλήψεις αυτές αντικαθιστούν μόνο τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις και δεν αρκούν για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης. Η ΠΟΕΔΥΝ αναφέρει ότι περίπου 10.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν αποχωρήσει από τον δημόσιο τομέα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και άλλοι 5.000 αναμένεται να αποχωρήσουν το 2023».

Πηγή: POLITICO

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3