ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι επιθυμίες και οι προειδοποιήσεις

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι επιθυμίες και οι προειδοποιήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2024, 13:45
ΚΟΣΜΟΣ

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος χαιρέτισε την Τρίτη τη συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων από ευρωπαϊκά κράτη στην Ουκρανία, αλλά το Κρεμλίνο δήλωσε ότι μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ θα καταστεί αναπόφευκτη εάν τα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έθεσε τη Δευτέρα το ενδεχόμενο να στείλουν ευρωπαϊκά έθνη στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι δεν υπάρχει συναίνεση.

«Αυτό δείχνει, πρώτον, την απόλυτη επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονεί για την Ευρώπη μια μιλιταριστική, επιθετική Ρωσία», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ σε γραπτό σχόλιο για τη δήλωση του Μακρόν.


Διαβάστε: Ρ. Φίτσο: Δυτικά κράτη εξετάζουν την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία


Περίπου 20 Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι τη Δευτέρα για να στείλουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ένα μήνυμα ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας για την Ουκρανία και να αντικρούσουν την αφήγηση του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει έναν πόλεμο που διανύει τον τρίτο χρόνο του.

«Η έναρξη της συζήτησης για το ενδεχόμενο άμεσης υποστήριξης της Ουκρανίας από τις ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθυμία να τεθούν οι σωστοί τόνοι, να αναδειχθούν οι κίνδυνοι με μεγαλύτερη σαφήνεια», πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.

Είπε ότι είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο να επιταχυνθεί η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα είναι αναπόφευκτη αν σταλούν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα πρόκειται για πιθανότητα, αλλά για το αναπόφευκτο - έτσι το εκτιμούμε», είπε, όταν ρωτήθηκε πώς το Κρεμλίνο εκτιμά την πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας σε περίπτωση που σταλούν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουν» τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών και να τις γνωρίζουν. Θα πρέπει «να αναρωτηθούν εάν αυτό αντιστοιχεί στα συμφέροντά τους και, κυρίως, στα συμφέροντα των πολιτών των χωρών τους», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Με πληροφορίες από Reuters, TASS, Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τη συνάντηση ευρωπαίων ηγετών που έγινε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου στο Παρίσι/Χ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back