ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ποιος ήταν ο «στρατηγός Βογιάννος»;

Εικόνα του άρθρου Ποιος ήταν ο «στρατηγός Βογιάννος»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/01/2024, 10:23
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

  «Η έναντι της Κεντρικής πύλης Ακραίου και προς Λαχανόκηπους άγουσα οδός, να ονομασθή οδός Στρατηγού Βογιανού, εις μνήμης του Βυζαντινού Στρατηγού εξ ου και το όνομα της εκείοε τοποθεσίας Βογιαννή ή Μπογιανή».

Αυτό αναφέρει επακριβώς η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πριν από 60 περίπου χρόνια, που ονοματοδότησε την οδό Βογιάννου ή Βογιανού, στον Βοτανικό.

Ποιος όμως ήταν ο «βυζαντινός στρατηγός Βογιανός»;

Μια γρήγορη αναζήτηση, δεν αποφέρει ευρήματα. Στρατηγός Βογιανός ή Βογιάνος, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με κάποια σχέση με τα Γιάννενα και την περιοχή, δεν συναντάται στη γνωστή βιβλιογραφία.

Υπάρχουν όμως «κοντινά» ονόματα: Ο Αυστραλός Μάικλ Ο’ Ρουρκ αναφέρει τον Βασίλειο Βοϊωάννη, στην εποχή του Πορφυρογέννητου, ο οποίος οδήγησε τις δυνάμεις που ενίσχυσαν τις δυνάμεις του Κοντολέοντα Τορνίκιου στην Απουλία, έναντι των λομβαρδών επαναστατών. Ο Βοϊωάννης έγινε κατεπάνος (άρχοντας στην διοικητική περιφέρεια που ονομαζόταν «κατεπανίκιο») της Ιταλίας για μια δεκαετία, μεταξύ 1017-1027. Ο Βοωϊάννης ονομάστηκε «Μπουγιάνο» στα ιταλικά.

Ωστόσο, ο Βοϊωάννης, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο επιφανείς στρατηγούς του Βυζαντίου, δεν φέρεται να έζησε στην Ήπειρο και δη, παραλιμνίως στα Γιάννενα.

Ούτε ο γιος του, Εξαύγουστος Βοϊωάννης, επίσης.

Τι μπορεί να συμβαίνει λοιπόν;

Η περιοχή του Βοτανικού ωστόσο, ονομάζεται «Μπογιανή». Απαντάται έτσι σε έγγραφα και αποφάσεις του Δήμου Ιωαννιτών, ακόμα και μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, στα αρχεία αποφάσεων του Δήμου Ιωαννιτών, το όνομα αναφέρεται από το 1967 κιόλας, σε απόφαση για εκμίσθωση του δημοτικού λιβαδιού.

Ή το 1988 πάλι, σε συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου για την εφαρμογή του νόμου 1337/83, σχετικά με τις ζώνες ειδικής ενίσχυσης (σε έκταση δωρεάς Νουρεντίν Μουσταφά).

Ή ακόμα πιο πρόσφατα, κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο στον Δήμο, στις θέσεις των παρατάξεων.

Μια εκδοχή, η οποία συνάγεται κατ’ εκτίμηση και όχι με βάση συγκεκριμένες πηγές, είναι ότι η περιοχή πήρε το όνομά της από έναν πρώτο κτήτορά της, τον ηγεμόνα Μπόγιαν, σλαβικής καταγωγής.

Ο συγκεκριμένος δρόμος συζητιέται συχνότατα λόγω της θέσης του και του «δακτυλίου της πόλης», αλλά και τις πολλές ενστάσεις για τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

Επίσης, είναι ένας μεγάλος δρόμος, χωρίς ούτε μια πινακίδα οδοσήμανσης με το όνομά του (η ταμπέλα της φωτογραφίας είναι σε πάροδο)...


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back