Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος ήταν ο δράστης, τι αναφέρουν οι έρευνες

Εικόνα του άρθρου Ποιος ήταν ο δράστης, τι αναφέρουν οι έρευνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2016, 13:03
ΚΟΣΜΟΣ

Σβηστά παρέμειναν τα φώτα του Empire State Building της Νέας Υόρκης το βράδυ της Κυριακής, για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα του μακελειού στο Ορλάντο -όπως είχε συμβεί τον Νοέμβριο του 2015 για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι και τον Μάρτιο του 2016 για τα θύματα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες-  ενώ η κεραία του One World Trade Center φωτίστηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων καταδίκασαν απερίφραστα το μακελειό, την ευθύνη για το οποίο, όπως τουλάχιστον μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, διέπραξε "ένας μαχητής" της τζιχαντιστικής οργάνωσης: 

Ο άνδρας ο οποίος διέπραξε χθες τη χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, φέρεται σύμφωνα με το FBI να είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όμως ο πατέρας του αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με τη θρησκεία.

Το FBI ανέφερε ότι ο ένοπλος ονομαζόταν Όμαρ Σιντίκι Ματίν, ήταν 29 ετών κι είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Ο άνδρας σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μέσα στο νάιτκλαμπ Pulse.

Επρόκειτο για έναν Αμερικανό υπήκοο αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ζούσε περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Ορλάντο, στην πόλη Πορτ Σεντ Λούσι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Πριν διαπράξει τη χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, το ποινικό μητρώο του ήταν λευκό.

Οι αρχές υποψιάζονται έντονα ότι ο δράστης "ορκίστηκε πίστη" στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μια κλήση στην τηλεφωνική γραμμή της άμεσης δράσης 911, σύμφωνα με τον Ρόναλντ Χόπερ, επικεφαλής του γραφείου της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Ορλάντο. Το FBI μελετά κάθε πιθανή σύνδεσή του με τη τζιχαντιστική οργάνωση, στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, ήταν πράγματι ένας "μαχητής του ΙΚ" αυτός που διέπραξε την επίθεση στο Pulse, ένα εμβληματικό νυχτερινό κέντρο της κοινότητας των ομοφυλοφίλων της Φλόριντας.

Πριν διαπράξει την επίθεση της Κυριακής ο Ομάρ Σιντίκι Ματίν είχε ανακριθεί επανειλημμένα από το FBI, αλλά χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Χθες η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας του κόσμου ανακοίνωσε ότι ο Όμαρ Ματίν, κάτοικος της Φλόριντας και υπήκοος των ΗΠΑ, γιος μεταναστών από το Αφγανιστάν, εργαζόταν σε αυτήν από το 2007.

"Ο Ματίν υποβλήθηκε σε έλεγχο (...) όταν είχε προσληφθεί το 2007 και ο έλεγχος δεν αποκάλυψε τίποτε ανησυχητικό", ανέφερε μια εκπρόσωπος της G4S σε ανακοίνωση της εταιρείας. "Ο έλεγχός του επαναλήφθηκε το 2013 χωρίς (να προκύψει) κανένα εύρημα", πρόσθεσε. Η εταιρεία ενημερώθηκε το 2013 ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από το FBI αλλά η έρευνα έκλεισε, ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός της. Η G4S δεν έχει καμιά πληροφορία περί σύνδεσης του Ματίν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δραστηριότητες ή άλλες έρευνες του FBI, συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back