ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το FBI αποκαλύπτει απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Το FBI αποκαλύπτει απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/05/2023, 14:10
ΚΟΣΜΟΣ

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' αντιμετώπισε μια πιθανή απειλή δολοφονίας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ το 1983, όπως προκύπτει από έγγραφα του FBI που μόλις κυκλοφόρησαν.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών έδωσε στη δημοσιότητα αρχεία που αφορούν τα ταξίδια της αείμνηστης βασίλισσας στις ΗΠΑ, μετά τον θάνατό της πέρυσι.

Δείχνουν πώς το FBI, το οποίο βοήθησε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της μονάρχη κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της, ανησυχούσε για τις απειλές του IRA.

Σύμφωνα με τον φάκελο, ένας αστυνομικός που σύχναζε σε μια ιρλανδική παμπ στο Σαν Φρανσίσκο προειδοποίησε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες για ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα που είχε συναντήσει στον χώρο.

Ο αστυνομικός είπε ότι ο άνδρας του αποκάλυψε ότι ζητούσε εκδίκηση για την κόρη του που «είχε σκοτωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία από πλαστική σφαίρα».

Η απειλή ήρθε στις 4 Φεβρουαρίου 1983 -περίπου ένα μήνα πριν από την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου στην Καλιφόρνια.

«Θα επιχειρούσε να βλάψει τη βασίλισσα Ελισάβετ και θα το έκανε είτε ρίχνοντας κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Golden Gate πάνω στο Βασιλικό γιοτ Britannia όταν αυτό θα έπλεε από κάτω, είτε θα επιχειρούσε να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Yosemite», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ως απάντηση στην απειλή, η Μυστική Υπηρεσία είχε προγραμματίσει να «κλείσει τους διαδρόμους στη γέφυρα Golden Gate καθώς το γιοτ πλησιάζει». Δεν είναι σαφές ποια μέτρα ελήφθησαν στο Γιοσέμιτι, αλλά η επίσκεψη συνεχίστηκε. Το FBI δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τις συλλήψεις.

Το αρχείο των 102 σελίδων ανέβηκε στο Vault, τον ιστότοπο πληροφοριών του FBI, τη Δευτέρα, μετά από αίτημα του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης που υποβλήθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.


Το 1991

Ένα άλλο έγγραφο, ανάμεσα σε περισσότερες από 100 σελίδες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο από το FBI, αυτή τη φορά σχετικά με την επίσημη επίσκεψη της βασίλισσας στις ΗΠΑ το 1991, αποκαλύπτει ανησυχίες ότι ιρλανδικές ομάδες σχεδίαζαν να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία της μονάρχη σε έναν αγώνα μπέιζμπολ καθώς και σε μια εκδήλωση του Λευκού Οίκου. Οι πληροφορίες προέρχονταν από μια ιρλανδική εφημερίδα της Φιλαδέλφειας με τίτλο Irish Edition.

Ο φάκελος έγραφε: «Η εφημερίδα της Ιρλανδίας, είχε την ευκαιρία να δημοσιεύσει ένα άρθρο για την ιστορία της Ιρλανδίας: ‘Το άρθρο ανέφερε ότι τα αντιβρετανικά αισθήματα είναι σε έξαρση ως αποτέλεσμα των καλά δημοσιοποιημένων αδικιών που προκλήθηκαν στους Έξι του Μπέρμιγχαμ από το διεφθαρμένο αγγλικό δικαστικό σύστημα και του πρόσφατου κρούσματος βάναυσων δολοφονιών άοπλων Ιρλανδών εθνικιστών στις έξι κομητείες από τις ομάδες θανάτου των νομιμόφρονων».

«Αν και το άρθρο δεν περιείχε απειλές κατά του προέδρου ή της βασίλισσας, οι δηλώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εμπρηστικές. Το άρθρο ανέφερε ότι μια ιρλανδική ομάδα είχε κρατήσει ένα μεγάλο μπλοκ εισιτηρίων για την κερκίδα».

Ένας ξεχωριστός φάκελος μεταξύ των εγγράφων, με ημερομηνία 1989, ανέφερε ότι ενώ το FBI δεν γνώριζε για συγκεκριμένες απειλές κατά της βασίλισσας, «η πιθανότητα απειλών κατά της βρετανικής μοναρχίας είναι πάντα παρούσα από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό».

Με πληροφορίες από BBC, The Guardian

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back