Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΣΥ: Να αποτραπεί το κλείσιμο των μέσων του ΔΟΛ

Εικόνα του άρθρου ΠΟΕΣΥ: Να αποτραπεί το κλείσιμο των μέσων του ΔΟΛ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2017, 00:18
ΕΛΛΑΔΑ

«Να αποτρέψουν έστω και την ύστατη ώρα τη διακοπή λειτουργίας των μέσων του ΔΟΛ, τόσο στο όνομα της πολυφωνίας, όσο και για να μη βρεθούν στο δρόμο 550 εργαζόμενοι» καλεί τις πολιτικές δυνάμεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, με ανακοίνωσή της.

Η ΠΟΕΣΥ σημειώνει ότι η «στα μέτρα των τραπεζών δικαστική απόφαση βάζει ταφόπλακα στην ιστορία του ΔΟΛ με ουσιαστικά θύματα τους εργαζόμενους, οι οποίοι, αν και επί επτά μήνες απλήρωτοι, με αυτοθυσία κρατούν ανοιχτά «Το Βήμα», «Τα Νέα», τα περιοδικά, το ραδιοσταθμό και τα διαδικτυακά Μέσα του Οργανισμού».   

Η ΠΟΕΣΥ τονίζει ότι η κυβέρνηση, μετά και την ανακοίνωσή της για θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Τύπου, οφείλει σε συνεννόηση και με τα άλλα κόμματα να βρει λύση που θα διασφαλίζει το μέλλον του Τύπου, με θεσμικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά - και όχι μόνο με ευχολόγια - τα προβλήματα των μέσων ενημέρωσης.   

«Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ   

Νωρίτερα με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) επεσήμανε ότι «με μια δικαστική απόφαση στα μέτρα των Τραπεζών, επιχειρείται να κλείσει η ιστορία του ΔΟΛ.   

Τα πραγματικά θύματα, όμως, αυτής της εξέλιξης, είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αν και επτά μήνες απλήρωτοι, με την δική τους αυτοθυσία κρατούν ανοιχτά «Το Βήμα», «Τα Νέα», τα περιοδικά, το «ΒΗΜΑ FM» και τα διαδικτυακά Μέσα του Ομίλου.   

Η ιδιοκτησία εξακολουθεί μετά από τόσους μήνες να έχει αιχμαλώτους τους εργαζόμενους και να διαπραγματεύεται τα δικά της συμφέροντα, ώστε να μπορέσει να δραπετεύσει με τις λιγότερες απώλειες.   

Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν στο όνομα της πολυφωνίας και της Δημοκρατίας, να μην επιτρέψουν να κλείσουν δύο ιστορικές εφημερίδες και να βρεθούν στο δρόμο 550 εργαζόμενοι.   

Η Κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε στη Βουλή πρωτοβουλία για θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Τύπου, οφείλει άμεσα να φέρει το θέμα στη Βουλή και να καλέσει τα πολιτικά κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση, ώστε να δώσουν λύση στο αδιέξοδο.   

Η ΕΣΗΕΑ αποσαφηνίζει για μια ακόμη φορά, ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα.   Είναι η ώρα που όλοι κρίνονται: οι Τράπεζες, η ιδιοκτησία του ΔΟΛ, οι πολιτικοί. Δεν θα γλιτώσουν από τις ιστορικές τους ευθύνες.

ΤΑ ΝΕΑ

Στο μεταξύ την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου «Τα Νέα» κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδο τις φωτογραφίες των εργαζομένων της εφημερίδας και τίτλο «Είμαστε εδώ». και τις φωτογραφίες των εργαζομένων της εφημερίδας, καθώς ενδέχεται να είναι και το τελευταίο.

Στο κύριο άρθρο οι εργαζόμενοι γράφουν: «Η κυβέρνηση και τα κόμματα, αν εννοούν τα όσα διακηρύσσουν για τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, ξέρουν τι πρέπει να πράξουν. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ούτε ειδική μεταχείριση. Απλώς θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να εισαχθεί τώρα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που ζητείται εφόσον τίθεται ως προϋπόθεση για τη λεγόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση. 'Άλλωστε πρόκειται να ψηφισθεί έτσι κι αλλιώς, συνολικά, στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Σε κάθε περίπτωση ας πέσουν οι μάσκες. Όλοι εμείς, είμαστε εδώ. Ίσως στα χέρια σας για τελευταία φορά».


ΤΟ ΒΗΜΑ

Παράλληλα με ένα άρθρο που συνυπογράφουν 21 συντάκτες της εφημερίδας Το ΒΗΜΑ και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα tovima.gr τονίζουν πως είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι και οι «εξελίξεις με το εκδοτικό και τραπεζικό κεφάλαιο να κάνουν σλάλομ στις πλάτες εργαζομένων έχουν προκύψει πολλές φορές στον κλάδο του Τύπου. Τώρα εμείς, πριν άλλοι, βρισκόμαστε μέσα στη δίνη της αναδιάταξης του σκηνικού στα ΜΜΕ που στήνεται με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα».

Σε ιδιαίτερα καυστικό ύφος οι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες εργαζόμενοι τονίζουν πως: «Είμαστε εδώ απέναντι.

Απέναντι στον εκδότη που μας χρωστά μισθούς έξι μήνες και με τους εκκαθαριστές επί θύραις συνεχίζει να γράφει κύρια άρθρα(!). Πόσο πλούσιες είναι αλήθεια οι λέξεις. Τι αμπάρια, τι αμπάρα...

Απέναντι σε τραπεζικές τακτικές και διοικητικούς σχεδιασμούς για... λαμπικάρισμα – πτώχευση ή πετσόκομμα προσωπικού δήθεν για να είναι ελκυστικό το προϊόν ως όλον ή ανά τεμάχιο.

Απέναντι σε «σωτήρες» που θα ηχήσουν, όπως και πριν, σιωπητήριο ομνύοντας στον ρεαλισμό που -αυτή τη φορά θα πουν ότι- θέτει τα όρια αντοχής της... εξυγίανσης.

Είμαστε απλήρωτοι εργαζόμενοι. Ούτε πιστωτές, ούτε περιουσιακό στοιχείο των εταιρειών, ούτε εμπράγματη ύλη. Δουλέψαμε και απαιτούμε τους μισθούς μας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back