dodoni back
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Το ποδήλατο στον Μεσοπόλεμο

Εικόνα του άρθρου Το ποδήλατο στον Μεσοπόλεμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2021, 12:31
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

«Ερωτώμεν τους αρμοδίους: Ποδηλατοδρόμιον έγινεν η κεντρικωτέρα οδός, η οδός Σουλίου (σ.σ. η σημερινή 28ης Οκτωβρίου); Τσίρκος μαθημάτων ποδηλατιστικής όλων των νηπίων, μπεμπέδων και χαμινίων και μαθητών; Επικαλούμεθα την προσοχήν των οργάνων της χωροφυλακής που διέρχονται χωρίς καν να προσέχουν αυτόν των κεντρικώτατον δρόμον. Προχθές διαβάτης ανετράπη παρά μικροσκοπικού ποδηλάτου χαμινίου, αν δε δεν επενέβαιναν διαβάται άλλοι ο μωλωπισθείς εις δικαία αγανάκτησιν ευρισκόμενος θα εκακομεταχειρίζετο πολύ άσχημα τον μικρόν», έγραφε η εφημερίδα «Ήπειρος» σε δημοσίευμά της τον Οκτώβριο του 1925.

Αρκετά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της εποχής, αποδεικνύουν ότι το ποδήλατο δεν ήταν ιδιαίτερο «αγαπητό» τότε. Θεωρούνταν σχεδόν «εχθρός» των πεζών. Μάλιστα, η «Ήπειρος» είχε φτάσει στο σημείο να ζητήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας ποδηλάτων εντός της πόλης εις το όνομα της τάξης, της ασφάλειας και της ευπρέπειας.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια δωρεά ή συνδρομή εδώ:

Ωστόσο, το ποδήλατο, το οποίο είχε ξεκινήσει ως μια δραστηριότητα της ελίτ, κέρδισε και τους Γιαννιώτες. Κατά τον Μεσοπόλεμο, μπορεί να είχαν πέσει οι τιμές αγοράς ενός ποδηλάτου, αλλά παρόλα αυτά φαίνεται ότι δεν ήταν φτηνό μέσο ψυχαγωγίας αλλά και άθλησης. Γι’ αυτό και πολλοί Γιαννιώτες, επέλεγαν τη λύση της ενοικίασης. Στον επαγγελματικό οδηγό των Ιωαννίνων εμφανίζονται αρκετές επιχειρήσεις με τη δραστηριότητα «ενοικιασταί-επιδιορθώσεις ποδηλάτων».

Από τις αρχές του ’20, πάντως, είχαν ξεκινήσει και οι ποδηλατοδρομίες, στο πλαίσιο διαφόρων αθλητικών διοργανώσεων της εποχής. Ενδιαφέρουσα είναι η ποδηλατοδρομία που ήθελε να διοργανώσει ο Πανηπειρωτικός Γυμναστικός Σύλλογος Ιωαννίνων «Πύρρος», ο οποίος είχε και ποδηλατικό τμήμα. Μέλη του συλλόγου ήθελαν να κάνουν ποδηλατική εκδρομή μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Για τον λόγο αυτόν, μήνες πριν, ξεκίνησαν τις προπονήσεις τους ποδηλατώντας ακόμα και μέχρι την Άρτα. Ο πρόεδρος του «Πύρρου» ζήτησε και την οικονομική συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν αυτή η ποδηλατοδρομία έγινε τελικά.


Πηγές:

Εφημερίδα «Ήπειρος»

Κωνσταντίνος Κωστούλας, «Επιχειρηματικές διαδρομές στα προπολεμικά Γιάννινα (1900-1940», Επιμελητήριο Ιωαννίνων, 2010

Ευστράτιος Ψαράκης, «Μια άγνωστη ιστορία ποδηλατοδρομίας στα Ιωάννινα του Μεσοπολέμου (1928), Ηπειρωτικός Αγών, 23/10/2013


* Φωτογραφία: Γ. Πανταζίδης, 1929. Στην παγωμένη λίμνη και... ποδήλατο

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3