Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πνευματικό Κέντρο… των απαντήσεων και των «φαντασιώσεων»

Εικόνα του άρθρου Το Πνευματικό Κέντρο… των απαντήσεων και των «φαντασιώσεων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2022, 23:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Η σημερινή διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου δεν επιχαίρει των επιτευγμάτων της αλλά καλείται να αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που οφείλεται και σε παθογένειες του παρελθόντος που κληρονόμησε και καλείται να αντιμετωπίσει»: Αυτή είναι η πολιτική τοποθέτηση της διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου όπως καταγράφεται σε ανακοίνωσή της.

Μια ανακοίνωση που έρχεται ως απάντηση στη χτεσινή παρέμβαση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα, στην οποία «χρεώνει» διάφορα: από δημιουργία «λανθασμένων εντυπώσεων» και «αστήριχτους ισχυρισμούς» μέχρι «φαντασιώσεις» και «εμμονές».


Διαβάστε: Το Πνευματικό Κέντρο... της έντασης και των ερωτημάτων

Κατά τα άλλα, η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου αναγνωρίζει πια τα κτιριακά προβλήματα της Σχολής Χορού και υποβαθμίζει την επιστολή διαμαρτυρίας γονέων-μαθητών. «Αν κάτι προβληματίζει είναι η προσπάθεια εργαλειοποίησης ενός μικρού αριθμού γονέων και κηδεμόνων, που χρησιμοποιούνται στον βωμό σκοπιμοτήτων και συντεχνιακών συμφερόντων μεμονωμένων ατόμων» τονίζεται, χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις για τα «συντεχνιακά συμφέροντα μεμονωμένων ατόμων». Προσθέτει δε ότι τέτοιες ενέργειες βλάπτουν τόσο τη Σχολή Χορού όσο και τους εργαζόμενους-ες της.

Για τους μαέστρους, το Πνευματικό Κέντρο αναφέρει ότι δεν αμείβει έξι μαέστρους, αλλά αξιοποιεί σε επίπεδο διεύθυνσης καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου και μουσικούς της Φιλαρμονικής.

Για το παράρτημα Ανατολής του Ωδείου, στο οποίο η «Ενότητα Πολιτών» υποστήριξε ότι καταβάλλονται λιγότερα δίδακτρα και με τη διαβεβαίωση περί πιστοποιημένου πτυχίου, η διοίκηση επισημαίνει πως το παράρτημα Ανατολής λειτουργεί με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και δίδακτρα με το κεντρικό Δημοτικό Ωδείο. «Αν η αναφορά γίνεται για την Μπαντίνα (δεν είναι ξεκάθαρο στο κείμενο, όπως άλλωστε και αρκετά από τα σημεία που αναφέρονται σε αυτό), που πραγματοποιεί τις πρόβες της στο Πνευματικό Κέντρο της Ανατολής, θα θέλαμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε η διοίκηση ανέφερε ότι οι μαθητές της Μπαντίνας λαμβάνουν οποιουδήποτε είδους πιστοποιημένο πτυχίο» επισημαίνει.

Στο ερώτημα της παράταξης για την προβολή των δομών, η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου εκτιμά ότι αυτή επιτυγχάνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων, της βιντεοσκόπησης και της ζωντανής μετάδοσης σε ψηφιακής πλατφόρμας. Σε αυτό το σημείο επικαλείται κάποια «μεγάλη και θετική αξιολόγηση από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας» της διαδικτυακής προβολής εκδηλώσεων κατά την περίοδο της πανδημίας, χωρίς όμως να καταθέτει στοιχεία για την τεκμηρίωση της «μεγάλης και θετικής αξιολόγησης».

Για το κτίριο της Σχολής Χορού, το Πνευματικό Κέντρο αναγνωρίζει ότι χρειάζονται παρεμβάσεις. «Το Πνευματικό Κέντρο έχει κάνει ήδη όλες τις απαραίτητες ενέργειες [αντικατάσταση των σωμάτων θέρμανσης (καλοριφέρ), συντήρηση του αύλειου χώρου] ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία της και σχεδιάζει ήδη πρόσθετες εργασίες συντήρησης, όπου απαιτούνται» αναφέρει. Βέβαια, στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πρόεδρος και αντιδήμαρχος Ελένη Ακονίδου υποστήριξε ότι δεν είχαν υποπέσει στην αντίληψή της περιστατικά πλημμελούς θέρμανσης ή κατάστασης του κτιρίου.

Για τη μείωση των προβών των μουσικών συνόλων, το Πνευματικό Κέντρο επικαλείται και πάλι τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπευθύνων, του καλλιτεχνικού διευθυντή και του αρχιμουσικού (όπως και για τις θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των μουσικών).

«Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του καλλιτεχνικού έργου τόσο του Πνευματικού Κέντρου όσο και οποιουδήποτε φορέα ή εργαζόμενου στον πολιτισμό έχει μόνο ένα αληθινό θύμα. Τον ίδιο τον πολιτισμό, τον οποίο δυστυχώς πολλοί θεωρούν ως μέσο επίτευξης προσωπικών στόχων και επιδιώξεων, ενώ αυτές οι προσπάθειες χρησιμοποιούνται επίσης για την άσκηση άγονης αντιπολίτευσης» επισημαίνει η διοίκηση.

Απαντά δε με σαρκασμό στους ισχυρισμούς της «Ενότητας Πολιτών» για τη διαδρομή της Συμφωνικής Ορχήστρας κατά τη θητείας της στο Δημαρχείο. «Αντιπαρερχόμαστε τις φαντασιώσεις και εμμονές της παράταξης, όσον αφορά την απογείωση των πολιτιστικών δομών κατά τη διάρκεια της θητείας της, που πιστεύουμε ότι δεν αξίζουν περαιτέρω σχολιασμού, όπως επίσης τους αστήριχτους ισχυρισμούς της ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του νυν δημάρχου στο Πνευματικό Κέντρο υπήρχε η δυνατότητα αλόγιστων δαπανών για τον πολιτισμό, όταν καταβλήθηκε τιτάνεια προσπάθεια εξορθολογισμού των οικονομικών της επιχείρησης και ανάδειξης του Πνευματικού Κέντρου ως κορυφαίου πολιτιστικού οργανισμού της πόλης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back