ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Λιτότητα» στις συμβάσεις του Πνευματικού Κέντρου

Εικόνα του άρθρου «Λιτότητα» στις συμβάσεις του Πνευματικού Κέντρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2016, 21:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι καλλιτέχνες που διδάσκουν στα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου είδαν τα ημερομίσθιά τους να περικόπτονται κατά το ένα τρίτο, στις τελευταίες τους μισθοδοτικές καταστάσεις και ήδη, έχουν προκληθεί αντιδράσεις. Αυτό που συμβαίνει εν συντομία, είναι το εξής: η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου κάνει χρήση μιας πρόβλεψης που επιτρέπει στον φορέα να κατατάξει τους εργαζόμενους στο ενιαίο μισθολόγιο. Η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου, υπάγεται στο νόμο 4354. Οι εργαζόμενοι όμως, επικαλούνται τον ίδιο νόμο και μια διάταξή του που τους εξαιρεί από τις γενικές υποχρεώσεις, διάταξη η οποία επαναλαμβάνεται και στις σχετικές οδηγίες που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών, από τις 5 του περασμένου Ιανουαρίου.

Η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της ότι «η ωρομίσθια αποζημίωση του προσωπικού αυτού θα διαμορφωθεί τελικά μετά την αναγνώριση της προϋπηρεσίας του καθενός στη Κ.Ε.Π.Π.Ν.Α.Δ.Ι. αλλά και στους φορείς που αναφέρονται στον προαναφερθέντα νόμο και τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτόν». Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου  Κώστας Γκόγκος λέει διευκρινιστικά στον «Τύπο»: «Εμείς έχουμε να υπολογίσουμε μια προϋπηρεσία για 72 άτομα και σε δέκα μέρες το πολύ θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Περιμένουμε ουσιαστικά από τους εργαζόμενους να μας δηλώσουν την προϋπηρεσία» και συνεχίζει: «Τώρα, πληρώνονται με την ώρα και θα μπουν και οι προϋπηρεσίες τους και ό,τι άλλο προβλέπεται από την επόμενη μισθοδοσία».

Η υπόθεση δεν έχει ξεκινήσει τώρα, αλλά έχει παρελθόν περίπου 1,5 χρόνου. Πρακτικά, είναι η μια από τις αποδείξεις ότι το ενιαίο μισθολόγιο ψηφίστηκε με στόχο βασικά τις περικοπές μισθών, ειδικά των πιο χαμηλόμισθων και όχι τόσο την «τακτοποίηση» των δαπανών. Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει η πολιτική «σφιχτών οικονομικών» στον τομέα του πολιτισμού, στους οργανισμούς του δήμου Ιωαννιτών και ειδικά στο Πνευματικό Κέντρο. Αντίστοιχα περιστατικά υπάρχουν και στο ΔΗΠΕΘΕ, όπου ηθοποιοί του έχουν κοινοποιήσει στη διοίκηση αντίστοιχα ερωτήματα για τις συμβάσεις τους, αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση. Μένει να φανεί εάν οι αντιδράσεις θα είναι μεμονωμένες ή θα πάρουν διαστάσεις, σε έναν ιδιαίτερα μαζικό χώρο όπως είναι τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back