ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πλωτά ταξί στην Παμβώτιδα: Πέραμα, Νησί και «Δώδεκα»

Εικόνα του άρθρου Πλωτά ταξί στην Παμβώτιδα: Πέραμα, Νησί και «Δώδεκα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2024, 17:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την έκδοση δύο αδειών για πλωτά ταξί στη λίμνη Παμβώτιδα αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, σε σημερινή του συνεδρίαση.

Τα πλωτά ταξί, με χωρητικότητα 15 ατόμων το καθένα, θα έχουν αφετηρία το λιμάνι του Περάματος. Δεν θα εκτελούν όμως μόνο το δρομολόγιο Πέραμα-Νησί το οποίο θα έχουν κατ’ αποκλειστικότητα, αλλά και τα δρομολόγια Πέραμα-Ιωάννινα και Ιωάννινα-Νησί. Το σημείο επιβίβασης-αποβίβασης στο Νησί θα είναι το ίδιο που υπάρχει σήμερα και για τους συγκοινωνιακούς πλόες. Η Ένωση Λεμβούχων ζήτησε να υπάρξει άλλο σημείο ελλιμενισμού στο Νησί, «για να μη δημιουργηθούν έριδες» ιδίως τις μέρες και τις ώρες αιχμής.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επικαλέστηκε ωστόσο τη διαφωνία καταστηματαρχών του Νησιού, οι οποίοι προφανώς θέλουν οι επισκέπτες να έχουν την όσο το δυνατόν πιο άμεση επαφή με τις επιχειρήσεις τους.

Ενδιαφέρον έχει το σημείο επιβίβασης-αποβίβασης στα Ιωάννινα. Αυτό ορίστηκε να είναι το «Δώδεκα», και σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες (κυρίως άνεμοι) δεν το επιτρέπουν, η πλατεία Μαβίλη.

Όσο για το λιμάνι του Περάματος, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης επικαλέστηκε και τη σύμφωνη γνώμη του αντιδημάρχου Ιωαννίνων Άρη Κασσή, όπως αυτή εκφράστηκε σε συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής που έγινε στα τέλη Απριλίου. Ο κ. Κασσής, σύμφωνα με το πρακτικό εκείνης της συνεδρίασης, εξέφρασε την ανησυχία του ωστόσο για τη στάθμη του νερού κατά τη θερινή περίοδο, λέγοντας ότι ίσως χρειαστούν κάποιες παρεμβάσεις…

Τα πλωτά ταξί θα λειτουργούν όλο το 24ωρο -σημειωτέον ότι οι συγκοινωνιακοί πλόες σταματούν νωρίς το βράδυ. Παράλληλα υπάρχει η δέσμευση ότι οι άδειες των ταξί δεν θα μετατραπούν σε άδειες εκτέλεσης συγκοινωνιακών πλόων.

Το κόμιστρο δε, ορίστηκε σε 45 ευρώ ανά διαδρομή (με το δεδομένο της χωρητικότητας 15 ατόμων, αναλογεί σε κάθε άτομο το ποσό των 3 ευρώ –μισό ευρώ πιο πάνω από το κόμιστρο των συγκοινωνιακών πλόων).

Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τέθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας της λίμνης όσον αφορά τα πλωτά, με τον κ. Γοργόλη να υπενθυμίζει ότι ο πρώην Φορέας Διαχείρισης Λίμνης, βάσει μελέτης που είχε κάνει, είχε επισημάνει ότι μπορεί να υπάρχει παράλληλη εκτέλεση δρομολογίων έως τριών πλοίων κατά ανώτατο όριο.

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πάρθηκε κι άλλη μια απόφαση που αφορά τους συγκοινωνιακούς πλόες. Το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει σε τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου, όπως αυτό ορίστηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο μετά κόπων και βασάνων. Η τροποποίηση αφορά το ηλικιακό όριο των πλοίων.

Συγκεκριμένα, στο κανονιστικό πλαίσιο αναφερόταν ότι πλοία με άδεια έως 30 ετών με τη συμπλήρωση των 30 ετών, έχουν προθεσμία αντικατάστασης έως πέντε χρόνια. Μετά την τροποποίηση, η προθεσμία αντικατάστασης έγινε έως οκτώ χρόνια. Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει ο λεμβούχος Γιώργος Τζιαφάς, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση και, αφού υπενθύμισε ότι ήταν επί πολλά χρόνια εκδότης εφημερίδας, ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γοργόλη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back