Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πλήγμα και στον συνεδριακό τουρισμό

Εικόνα του άρθρου Πλήγμα και στον συνεδριακό τουρισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2020, 09:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα μέτρα πρόληψης κατά του κοροναϊού, και σε διεθνές επίπεδο, οδηγούν την οικονομία σε δύσκολα και πρωτόγνωρα μονοπάτια, με τις επιπτώσεις να είναι πολυεπίπεδες.

Ένας από τους σημαντικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας που βιώνει ήδη τη μεγάλη «πίεση» είναι ο συνεδριακός τουρισμός. Ο συνεδριακός τουρισμός, και δη ο ιατρικός λόγω του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, αποτελούσε έναν αρκετά δυναμικό τομέα στον οποίο βασίζεται η τοπική οικονομία κάποιους μήνες τον χρόνο. Έναν τομέα από τον οποίο η πόλη περίμενε κι άλλα και πολλά. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από τη συνεδρίαση εκείνη του δημοτικού συμβουλίου όπου ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ έθεσε τον συνεδριακό τουρισμό ως βασικό πυλώνα της ανάπτυξης του τουρισμού.

Και ξαφνικά οι σχεδιασμοί ανατρέπονται με την πραγματικότητα του κοροναϊού να δίνει τους δικούς της σκληρούς ρυθμούς. Συνέδρια, που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, ακυρώνονται ή αναβάλλονται. Το ίδιο συμβαίνει όμως και με συνέδρια του Απριλίου, παρότι αυτά δεν εντάσσονται στο διάστημα αναστολής συνεδριακών εκδηλώσεων, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Κυρίως λόγω της αβεβαιότητας των διοργανωτών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πανελληνίου συνεδρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που για πρώτη φορά θα γινόταν στα Γιάννενα από 24 έως 26 Απριλίου. Το συνέδριο πάει τελικά για τον Σεπτέμβριο. Σε αυτήν την περίπτωση, η αναβολή επιβλήθηκε και λόγω της… ειδικότητας των γιατρών, με τους πνευμονολόγους να βρίσκονται σε εγρήγορση και σε αναμονή εξελίξεων.

Η αναβολή συνεδρίων είναι περίπλοκη: γύρω από αυτή διαδικασία εμπλέκονται δεκάδες παράλληλοι επαγγελματικοί κλάδοι. Από αεροπορικές εταιρίες, ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία μέχρι υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως catering, τυπογραφεία, οπτικοακουστικό υλικό, ξεναγήσεις κ.λπ. Ένα ολόκληρο σύστημα, μια ολόκληρη οικονομία, που πρέπει να κινηθεί διαφορετικά, και με δεδομένες κάποιες απώλειες (π.χ. προπληρωμές). Και βέβαια, τα πολύ μεγάλα και διεθνή συνέδρια, που γίνονται συνήθως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορούν να χαθούν καθώς δύσκολα ξαναστήνονται σε μικρό χρονικό διάστημα.

Πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, δίνοντας το παρών στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, παρουσίασε ένα σχέδιο για την ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού. Οι άξονες του σχεδίου αυτού είναι: βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα, εφαρμογή πολιτικής προβολής και προώθησης σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού κέντρου, αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου έγκρισης των ιατρικών συνεδρίων από τον ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου).

«Η κρίση θα περάσει και όλοι μας σε προσωπικό και συντεχνιακό επίπεδο θα βοηθήσουμε. Η επόμενη ημέρα ωστόσο, απαιτεί την άρση των περιοριστικών μέτρων που έως σήμερα αποθάρρυναν και περιόριζαν τις διοργανώσεις ιατρικών συνεδρίων σε όλη τη χώρα και δη στην περιφέρεια. Απαιτεί ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο με αντισταθμιστικά μέτρα επιμηκύνοντας τη συνεδριακή περίοδο... Μέσα σε ένα νέο πλαίσιο, η πόλη των Ιωαννίνων μπορεί να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και προϋποθέσεις που έχει και να διεκδικήσει τον χαρακτηρισμό του πιο ‘δημοφιλή’ προορισμού και στη διοργάνωση συνεδρίων» αναφέρει η Λίνα Σιαμοπούλου από την εταιρία Conferre/Συνεδριακή με έδρα τα Γιάννενα, η οποία ειδικεύεται στα ιατρικά συνέδρια.

Η κ. Σιαμοπούλου θεωρεί, από την πλευρά της. κρίσιμη την παράμετρο της άρσης των περιορισμών που υπάρχουν στον αριθμό των συνεδρίων στα οποία μπορεί να συμμετέχει κάθε επιστήμονας υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back