ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Αυξημένες κατά 5,4% οι τιμές των τροφίμων

Εικόνα του άρθρου Πληθωρισμός: Αυξημένες κατά 5,4% οι τιμές των τροφίμων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2024, 20:14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,1% διαμορφώθηκε πληθωρισμός τον Απρίλιο, ενώ διψήφιοι ρυθμοί αύξησης συνέχισαν να καταγράφονται για το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα ψάρια. Μικρές μειώσεις παρουσίασαν οι τιμές ορισμένων κατηγοριών τροφίμων σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση (5,4%) καταγράφηκε στην ομάδα «Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών κυρίως στο ρύζι, στα κρέατα (γενικά), στα φρέσκα ψάρια, στο ελαιόλαδο, στα φρούτα (γενικά), στα λαχανικά (γενικά), στη ζάχαρη -σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, στα λοιπά τρόφιμα, στο μεταλλικό νερό, στα αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τις χαμηλότερες τιμές κυρίως στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, τα λοιπά βρώσιμα έλαια.

Στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση ήταν το ελαιόλαδο (63,7%), το μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-φρουτοχυμοί (12,5%), τα φρούτα (11,6%), τα ψάρια (10,6%) και το ρύζι (8,5%).

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, οι τιμές των αυγών μειώθηκαν κατά 4,5%, των ζυμαρικών κατά 2,9%, του γιαουρτιού κατά 2,1% και του ψωμιού κατά 1,8%.

Στον τομέα της ενέργειας, η ηλεκτρική ενέργεια συνέχισε την πτωτική της τάση κατά 7,4%, το φυσικό αέριο κατά 26,9%, ενώ τα καύσιμα και λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023.

Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στην κατηγορία ένδυση-υπόδηση αυξήθηκαν κατά 4% και στα ξενοδοχεία - καφετέριες - εστιατόρια κατά 5,2% τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3