ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Αυξήθηκε τον Δεκέμβριο. Ψηλά και οι τιμές τροφίμων

Εικόνα του άρθρου Πληθωρισμός: Αυξήθηκε τον Δεκέμβριο. Ψηλά και οι τιμές τροφίμων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2024, 20:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην χώρα μας τον τελευταίο μήνα του χρόνου. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εurostat, αυξήθηκε στο 3,7% από 2,9% τον Νοέμβριο. Ανοδικά κινήθηκε και ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη, καθώς τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 2,9% από 2,4% τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στο 7,6%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Νοέμβριο. Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 3,6% (έναντι αύξησης 2,4% τον Νοέμβριο). Επίσης επιβραδύνθηκε ο ρυθμός μείωσης των τιμών στην ενέργεια κατά 4% από -7,2% τον Νοέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 3,3% από 2,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Σε επίπεδο Eυρωζώνης, η αύξηση των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε τον Δεκέμβριο στο 6,1% από 6,9% τον Νοέμβριο, οι υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες στο 4% ενώ στην ενέργεια η πτωτική πορεία των τιμών περιορίστηκε στο 6,7% από μείωση 11,5% τον Νοέμβριο.

Αντίθετη πορεία σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό κατέγραψε ο δομικός στην ευρωζώνη καθώς μειώθηκε στο 3,4% από 3,6% τον Νοέμβριο.

Η πρώτη εκτίμηση του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης για τον περασμένο μήνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή επιβεβαίωσε την τάση - αυξήθηκε στο 2,9% από 2,4% τον Νοέμβριο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back