ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Plegadis: Πετάγματα, ήχοι και χρώματα

Εικόνα του άρθρου Plegadis: Πετάγματα, ήχοι και χρώματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2018, 17:47
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας κόσμος γεμάτος ήχους και χρώματα, ένας κόσμος που… πετάει: Ο κόσμος των πουλιών. Σε ένα δάσος, σε ένα νησάκι, σε μια λίμνη (καληώρα σαν των Ιωαννίνων), σε έναν υγρότοπο, να έχει τους δικούς του ρυθμούς και κανόνες, τις συνήθειές του, τις ομορφιές του, τις δύσκολες στιγμές του. Ένας κόσμος που υπόσχεται συγκινήσεις σε όσους θέλουν να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες της άγριας ζωής (κι όχι μόνο τηλεθεατές κάποιου ντοκιμαντέρ του National Geographic). Υπό έναν όρο: η αυτοψία να γίνει με διακριτικότητα και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Ο Νίκος Μπούκας και η Τόνια Γαλάνη είναι δύο νέοι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά αυτόν τον κόσμο. Βιολόγοι και οι δύο, αποφάσισαν κάποια στιγμή να κάνουν το χόμπι τους, την παρατήρηση πουλιών (γνωστή διεθνώς με τον αγγλικό όρο bird watching), επάγγελμα. Και σε αυτό το εγχείρημά τους που φέρει το όνομα «Plegadis», έχουν βρει μέχρι στιγμής αρκετούς συνοδοιπόρους που εμπιστεύονται τις γνώσεις τους και το μεράκι τους.

Το bird watching δεν είναι μια απλή διαδικασία. Είναι μια ξενάγηση, μια περιήγηση, ένα «ταξίδι» σε ένα οικοσύστημα με όλα όσα το συνθέτουν: τη χλωρίδα, την πανίδα, τη γεωλογική μορφή. «Δεν είναι μια απλή βόλτα. Μπορεί ο στόχος να είναι να δούμε τα διαφορετικά είδη πουλιών, αλλά στη διαδρομή, μπορεί κανείς να μάθει πολλά και εντέλει να δει το περιβάλλον διαφορετικά. Ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκινήσαμε την Plegadis ήταν να φέρουμε πιο κοντά και τους ντόπιους σε αυτό που λέμε άγρια φύση» μας λέει ο Νίκος. «Μαθαίνεις να παρατηρείς λεπτομέρειες. Κι όταν κανείς αρχίζει να βλέπει λεπτομέρειες, αλλάζει εντελώς ένας περίπατος, ακόμα και σε έναν τόπο οικείο, όπως είναι για τους Γιαννιώτες η λίμνη» προσθέτει η Τόνια.

Τον τελευταίο χρόνο, ο Νίκος και η Τόνια έχουν ξεναγήσει σε διάφορες προστατευόμενες περιοχές, όπως ο Αμβρακικός, το δέλτα του Καλαμά και το Ζαγόρι, τόσο Έλληνες όσο και ξένους επισκέπτες. Η παρατήρηση πουλιών συνδυάζεται συνήθως με τη φωτογραφία. «Η φωτογραφία είναι ένα μέσο για να μάθει κανείς» μας λένε. Ο Νίκος μάλιστα είναι ένας ερασιτέχνης φωτογράφος πουλιών και άγριας φύσης με διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Και οι δύο πιστεύουν ότι το bird watching και η περιήγηση σε ένα οικοσύστημα είναι ένα είδος τουρισμού που έχει μέλλον, ειδικά στην Ελλάδα. Μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά στον τουρισμό της Ηπείρου, καθώς δίνουν μία ακόμη επιλογή σε όσους επισκέπτονται την περιοχή, ενώ αποτελούν δραστηριότητες που αναπτύσσονται όλες τις εποχές του χρόνου, περιορίζοντας έτσι το πρόβλημα της τουριστικής εποχικότητας.

Μια χαλκόκοτα με τον φακό του Νίκου Μπούκα

Όσο  για τον αγαπημένο τους προορισμό, βρίσκεται εντός Ηπείρου, και δεν είναι άλλος από το δέλτα του Καλαμά. Εκεί όπου βρίσκονται αποικίες ερωδιόμορφων πουλιών, όπως οι λευκοτσικνιάδες, οι γελαδάρηδες και οι χαλκόκοτες. Οι χαλκόκοτες, σπάνια πουλιά που συγγενεύουν με τους ερωδιούς, είναι δε, οι αγαπημένες τους: Plegadis falcinellus, η επιστημονική τους ονομασία …


* Στην κεντρική φωτογραφία, με τον φακό του Νίκου Μπούκα, ένα σμήνος ψαρονιών στους καλαμιώνες της λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3