ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πλανήτης: Τρία χρόνια νωρίτερα η αύξηση θερμοκρασίας κατά 1,5°C

Εικόνα του άρθρου Πλανήτης: Τρία χρόνια νωρίτερα η αύξηση θερμοκρασίας κατά 1,5°C
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2023, 15:06
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σε λίγο περισσότερο από πέντε χρόνια -κάπου στις αρχές του 2029- ο κόσμος πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει κάτω από το διεθνώς συμφωνημένο όριο θερμοκρασίας για την υπερθέρμανση του πλανήτη, εάν συνεχίσει να καίει ορυκτά καύσιμα με τον σημερινό ρυθμό του, λέει μια νέα μελέτη.

Η μελέτη προσδιορίζει τρία χρόνια νωρίτερα την ημερομηνία κατά την οποία ο κόσμος θα φτάσει τελικά σε ένα κρίσιμο κλιματικό όριο, το οποίο είναι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου από το 1800.

Πέρα από αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας, οι κίνδυνοι καταστροφών αυξάνονται, καθώς ο κόσμος θα χάσει πιθανότατα τους περισσότερους κοραλλιογενείς υφάλους του, ένα βασικό στρώμα πάγου θα μπορούσε να μπει σε μη αναστρέψιμο λιώσιμο, ενώ η έλλειψη νερού, οι καύσωνες και οι θάνατοι από ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται δραματικά, σύμφωνα με προηγούμενη επιστημονική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Climate Change υπολογίζει αυτό που αναφέρεται ως ο εναπομείναντας «προϋπολογισμός άνθρακα», δηλαδή πόσα ορυκτά καύσιμα μπορεί να κάψει ο κόσμος και να εξακολουθεί να έχει 50% πιθανότητα να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή. Αυτό είναι το όριο που τέθηκε από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Τα τελευταία 10 χρόνια είναι ήδη κατά μέσο όρο 1,14 βαθμούς Κελσίου θερμότερα από τον 19ο αιώνα. Το περασμένο έτος ήταν 1,26 βαθμούς Κελσίου θερμότερο και το τρέχον έτος είναι πιθανό να ξεπεράσει αυτό το όριο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η νέα μελέτη όρισε τον προϋπολογισμό για τον άνθρακα σε 250 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους. Ο κόσμος καίει λίγο περισσότερο από 40 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (και εξακολουθεί να αυξάνεται), αφήνοντας έξι χρόνια περιθώριο. Αλλά αυτά τα έξι χρόνια ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με τη μελέτη, οπότε αυτό απέχει πλέον μόνο πέντε χρόνια και μερικούς μήνες.

«Δεν είναι ότι ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής θα χαθεί μετά από έξι χρόνια, αλλά νομίζω ότι πιθανώς αν δεν είμαστε ήδη σε μια ισχυρή καθοδική πορεία, θα είναι πολύ αργά για να αγωνιστούμε για το όριο του 1,5 βαθμού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Robin Lamboll, κλιματολόγος του Imperial College του Λονδίνου.

Παρόλο που ο προϋπολογισμός για τον άνθρακα φαίνεται να εξαντλείται νωρίς το 2029, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα φτάσει αμέσως σε θερμοκρασία 1,5 βαθμού υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή. Η πραγματική αλλαγή της θερμοκρασίας θα μπορούσε να συμβεί λίγο νωρίτερα ή και μια ή δύο δεκαετίες αργότερα, αλλά θα συμβεί μόλις εξαντληθεί ο προϋπολογισμός, δήλωσε ο Lamboll.

Καθώς οδεύουν προς τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στο Ντουμπάι τον επόμενο μήνα, οι παγκόσμιοι ηγέτες εξακολουθούν να λένε ότι «το όριο του 1,5 βαθμού είναι εφικτό». Ο Lamboll δήλωσε ότι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς είναι τεχνικά εφικτός, αλλά πολιτικά είναι δύσκολος και απίθανος.

Mε πληροφορίες από ΑΡ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back