ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πίσω στα θρανία; Όχι όλοι…

Εικόνα του άρθρου Πίσω στα θρανία; Όχι όλοι…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2017, 11:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η νέα σχολική χρονιά μπορεί να ξεκίνησε, αλλά δεν είναι όλοι οι μαθητές στις τάξεις τους. Λείπουν τα παιδιά των προσφύγων. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξη των παιδιών αυτών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά από πέρσι. Όπως αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων» η περιφερειακή διευθύντρια ς Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού, ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει δύο δομές: τις τάξεις υποδοχής (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας-ΖΕΠ) στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων και τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

ΟΙ ΔΥΕΠ ήταν η βασική δομή που λειτούργησε σε απογευματινό ωράριο (14:00-18:00) κατά το περσινό σχολικό έτος, το οποίο θεωρήθηκε προενταξιακό.

Επί του πρακτέου (και για την περίπτωση των Ιωαννίνων), στις τάξεις υποδοχής θα πάνε τα παιδιά που παρακολούθησαν πέρσι μαθήματα στην απογευματινή ζώνη και είναι κυρίως παιδιά οικογενειών που ζουν στα Γιάννενα εδώ και ενάμιση χρόνο και οι οποίες διαμένουν κυρίως σε διαμερίσματα της πόλης. Στις ΔΕΥΠ θα πάνε τα παιδιά που ήρθαν στα Γιάννενα τους τελευταίους μήνες από τα νησιά του Αιγαίου και που μένουν στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη». Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί,  «επιτρέπει» σε παιδιά που έχουν μάθει ήδη ελληνικά, να ενταχθούν στις κανονικές τάξεις των σχολείων.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα παιδιά των προσφύγων βρίσκονται σε αναμονή και περιμένουν το υπουργείο Παιδείας να ολοκληρώσει τις διαδικασίες (π.χ. προσλήψεις αναπληρωτών) για να επιστρέψουν στα θρανία. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ορίστηκαν οι συντονιστές εκπαίδευσης (εκπαιδευτικοί), οι οποίοι θα αποτελούν τους διαμεσολαβητές μεταξύ της προσφυγικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία στα οποία θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής (ΖΕΠ), αυτά έχουν οριστεί με υπουργική απόφαση από τα μέσα του καλοκαιριού (ΦΕΚ 2639/2017, τ.Β’). Πρόκειται για το 5ο Δημοτικό (Βαλάνειο), 7ο Δημοτικό (Ζευγάρια), 10ο Δημοτικό, 25ο Δημοτικό, Δημοτικό Σχολείο Περάματος. Οι τάξεις υποδοχής δεν αφορούν αποκλειστικά τα παιδιά των προσφύγων αλλά και άλλες ομάδες όπως τα παιδιά των Ρομά. Για τα σχολεία στα οποία θα λειτουργήσουν οι ΔΥΕΠ, δεν έχει βγει ακόμα κάποια υπουργική απόφαση.

Το όλο εγχείρημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων δεν είναι πάντως εύκολο, από τη στιγμή που παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός των παιδιών που θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Ο προσφυγικός πληθυσμός μετακινείται συνεχώς λόγω μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back