ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το πιο «πράσινο» πανεπιστήμιο, στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Το πιο «πράσινο» πανεπιστήμιο, στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2022, 17:22
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι το 295ο πιο «πράσινο» ακαδημαϊκό ίδρυμα στον κόσμο και το πρώτο στην Ελλάδα, στη λίστα UI Green Metric.

Η ερώτηση είναι απλή: Γιατί να είναι πρώτο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε μια τέτοια λίστα, καθώς αυτή διαμορφώνεται από παράγοντες όπως η φιλική στο περιβάλλον μετακίνηση με μέσα, η χρήση νερού, η διαχείριση της ενέργειας και οι υποδομές;

Τίποτε από όλα αυτά δεν συμβάλλει θετικά σε μια τέτοια βαθμολόγηση. Τα σχέδια για ενεργειακή αναβάθμιση και διαχείριση που έχει εδώ και καιρό το ίδρυμα, κολλάνε στην κρατική υποχρηματοδότηση που ενίοτε, είναι και τιμωρητική. Πραγματικά «φιλικό» ενεργειακά κτίριο, είναι μόνο το νέο, του ΒΕΤ.

Οι δε συγκοινωνίες είναι… αφήστε το καλύτερα.

Τι ανεβάζει τόσο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, λοιπόν;

Η απάντηση είναι εξίσου απλή: η διαχείριση των αποβλήτων του, ειδικά των επικίνδυνων, στην οποία εδώ και χρόνια το ίδρυμα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο. Είναι επίσης η θέση του και η συνολική κάλυψη με πράσινο,  γειτνίαση με δάσος και οι ελεύθεροι χώροι του.

Είναι τέλος το κομμάτι της εκπαίδευσης και της έρευνας που κατευθύνεται σε αυτό τον τομέα, που επίσης είναι από τα  δυνατά σημεία του ιδρύματος.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι, ενώ η διαχείριση αποβλήτων δίνει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στον εν λόγω πίνακα, η αμέσως επόμενη μεγάλη βαθμολογία είναι από τις μεταφορές. Υποτίθεται ότι αυτός ο παράγοντας μετράει το κατά πόσο τα ιδρύματα μειώνουν τη χρήση οχημάτων στην πανεπιστημιούπολη, το κατά πόσο η δημόσια συγκοινωνία υπερισχύει των ιδιωτικών οχημάτων κ.α. Κριτήρια που ενδέχεται να ανταποκρίνονται στη βαθμολογία, είναι ο αριθμός θέσεων πάρκινγκ και των πεζοδρόμων, στην πανεπιστημιούπολη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3