ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πιο πράσινη πόλη; Δέκα προτάσεις από τα «Κοινά Ιωαννίνων»

Εικόνα του άρθρου Πιο πράσινη πόλη; Δέκα προτάσεις από τα «Κοινά Ιωαννίνων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2024, 22:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης «Τα δέντρα της πόλης μας» όπως και μια δέσμη δέκα προτάσεων δίνει στη δημοσιότητα ο σύλλογος «Κοινά Ιωαννίνων».

Συνοπτικά, ο σύλλογος, μετά από έρευνα που έγινε σε 312 δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων, κατέδειξε ότι:

-το 60,6% των δρόμων δεν έχει κανένα δέντρο (189 δρόμοι συνολικού μήκους 37,9 χλμ)

-το 12,8% των δρόμων έχει από 1 έως 5 δέντρα (40 δρόμοι συνολικού μήκους 10,5 χλμ με συνολικά 126 δέντρα)

-το 26,6% των δρόμων έχει περισσότερα από 5 δέντρα (83 δρόμοι συνολικού μήκους 37,8 χλμ με συνολικά 2.825 δέντρα)

Με τη δέσμη δέκα προτάσεων, ο σύλλογος προσδοκά ότι θα υπάρξει μια διερεύνηση των δυνατοτήτων υλοποίησής τους.

Οι προτάσεις είναι:

-Εκπόνηση «Χάρτη Δέσμευσης για το αστικό πράσινο στον Δήμο Ιωαννιτών», σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, την ερευνητική/πανεπιστημιακή/σχολική κοινότητα και τους φορείς του Δήμου Ιωαννιτών.

-Δημιουργία παρατηρητηρίου αστικού πρασίνου: Πλήρης και συνεχής καταγραφή του αστικού πρασίνου σε όλους τους δρόμους, κοινόχρηστους/κοινωφελείς χώρους του Δήμου Ιωαννιτών - Μητρώο δέντρων με οnline επικαιροποιημένο χάρτη με την ταυτότητα του κάθε δέντρου και ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα - Real time εκτίμηση δεσμευόμενου άνθρακα.

-Εκπόνηση 10ετούς σχεδίου δεντροφυτεύσεων και προγράμματος ανάπτυξης και διαχείρισης αστικού πρασίνου.

-Ετήσια κατανομή και δέσμευση πόρων για την υλοποίηση του 10ετούς σχεδίου δενδροφυτεύσεων και του προγράμματος αστικού πρασίνου.

-Ετήσιες αναφορές αξιολόγησης πορείας υλοποίησης 10ετους προγράμματος με δημοσιοποίηση των δεικτών επίδοσης και απόδοσης.

-Θέσπιση κανονισμού διαχείρισης δέντρων και ανάπτυξη συστήματος ποτίσματος από χρησιμοποιημένο νερό ή από το νερό βροχής.

-Δημιουργία πράσινων ζωνών κατά προτεραιότητα στις περιοχές που στερούνται αστικού πρασίνου.

-Ετήσιες αναφορές με τον υπολογισμό της αναλογίας τετραγωνικών μέτρων αστικού πρασίνου ανά κάτοικο/νοικοκυριό/δημοτική ενότητα και των μεταβολών με δημοσιοποίηση και ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα.

-Ετήσια γιορτή αφιερωμένη στην αξία του αστικού πρασίνου.

-Καθιέρωση και διοργάνωση ετήσιων εργαστηρίων ευαισθητοποίησης για το αστικό πράσινο, σε όλες τις σχολικές βαθμίδες του Δήμου Ιωαννιτών.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του συλλόγου: https://www.koinaioanninon.gr/.

Τέλος, ο σύλλογος ανακοινώνει ότι η Αγνή Δρίμτζια, μέλος του συλλόγου, υπέβαλε την παραίτησή της από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 11 Απριλίου λόγω ασυμβίβαστου με τη θέση της αντιπροέδρου στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το Καταστατικό, τη θέση της στο Διοικητικό Συμβούλιο πήρε, ως πρώτος σε ψήφους από τα αναπληρωματικά μέλη, ο Αποστόλης Τζελέτας που εκλέχθηκε ομόφωνα και στη θέση του αντιπροέδρου.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back