ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πιο έτοιμοι για κόψιμο τσιγάρου;

Εικόνα του άρθρου Πιο έτοιμοι για κόψιμο τσιγάρου;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2018, 10:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 2008, ο αντικαπνιστικός νόμος Αβραμόπουλου προκάλεσε περισσότερο συγκαταβατικά χαμόγελα παρά σοβαρή συζήτηση για το αν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα σταματήσουν να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους και ειδικά σε εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.

Με την αποτυχία εφαρμογής του νόμου ασχολήθηκε μέχρι και η… Wall Street Journal, όχι χωρίς γενικεύσεις και αφορισμούς. Πρόπερσι, ο νόμος ανανεώθηκε, αλλά και πάλι χωρίς κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ή μήπως όχι;

Αυτό που δεν υπήρχε πριν από 10 χρόνια, η διάθεση δηλαδή να απαγορευτεί ρητά το κάπνισμα βασικά στις καφετέριες και τα εστιατόρια, αλλά και γενικά στους δημόσιους χώρους, φαίνεται ότι υπάρχει πιο σοβαρά τώρα, κυρίως λόγω του ότι οι πολίτες… ψήνονται να κόψουν το κάπνισμα.

Η τάση οδηγεί προς τα εκεί. Τα τσιγάρα στην εποχή του μνημονίου είναι πανάκριβα και στην Ελλάδα πλέον, οι καπνικές εταιρίες καταφεύγουν σε άλλες λύσεις (ηλεκτρονικές… εκδοχές του τσιγάρου), καταστηματάρχες αποφασίζουν ότι δεν θέλουν καπνισμένους τοίχους, Δήμοι ανακηρύσσονται «αντικαπνιστικοί». Φυσικά, ο βαθμός στον οποίο ισχύουν όλα αυτά είναι ακόμα σχετικός. Η τάση όμως φαίνεται ότι αλλάζει.

Καταρχάς, στα Γιάννενα ήρθε η αθηναϊκή «μόδα» για συγκέντρωση των καταστημάτων όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, με έναν κατάλογο που συντάσσει η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου και αναρτά σε σχετική ομάδα. Φυσικά, ο κατάλογος ενδέχεται να είναι ελλιπής, γι αυτό οι συντάκτες καλούν σε ενημέρωσή του.

Πανελλαδικά όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΑΠΑ Research, φαίνεται ότι οι καπνιστές μειώνονται. Σύμφωνα με καλοκαιρινή έρευνα για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, εκτιμάται ότι καπνιστές είναι το 27,1% έναντι του 36,7% που καταγράφηκε σε αντίστοιχη έρευνα το 2012. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει κάπως διαφορετική εικόνα (αλλά και πάλι πτωτική, ειδικά στις μικρές ηλικίες). Επίσης, την περίοδο 2007-2016 καταγράφεται πτώση στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατά σχεδόν 50%. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Δήμο Τρικκαίων που ανακηρύχθηκε πρόσφατα «αντικαπνιστικός», αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την τήρηση του νόμου.



ΣΧΟΛΙΑ
Δημήτρης
Επιτέλους να ισχύσει ο νόμος. Σαν πρώτο βημα η λίστα με τα άκαπνα καταστήματα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Επίσης μπορειτε να αναζητήσετε τους (ανευθυνο)υπευθυνους οι οποιοι δν κάνουν ελέγχους..
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back