Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πίεση αντιπολίτευσης για τον ποταμό Λούρο

Εικόνα του άρθρου Πίεση αντιπολίτευσης για τον ποταμό Λούρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2022, 20:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πλην αυτής του Σπύρου Ριζόπουλου (και της «Ελληνικής Αυγής») υπογράφουν αίτημα με κοινή εισήγηση για να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η περιβαλλοντική καταστροφή στον Λούρο. Παράλληλα, οι παρατάξεις θέτουν γενικότερα το ζήτημα της αντιμετώπισης της ασθένειας των πλατάνων και των ανεξέλεγκτων αμμοληψιών στα ποτάμια.

Για τον Λούρο, οι παρατάξεις επικαλούνται το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος που αποδίδει ευθύνες στις εργασίες που έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου χωρίς μελέτη ή αδειοδότηση. «Η ανάγκη για αντιπλημμυρική προστασία δεν έχει επενδυτικό ενδιαφέρον και τα έργα κατατέμνονται και ‘βαφτίζονται’ ως υπηρεσίες για να αποφευχθούν ακόμα και υποτυπώδεις μελέτες και επιβλέψεις» τονίζεται. Στην περίπτωση του Λούρου, ο ίδιος εργολάβος ανέλαβε τέσσερις απευθείας αναθέσεις για τον καθαρισμό συνεχόμενων τμημάτων της ίδιας κοίτης και συνολικά δέκαέργα με απευθείας ανάθεση για την αποκατάσταση με ογκόλιθους και την εν γένει προστασία του ποταμού Λούρου μέσα σε ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή όμως, για την περιοχή, υπάρχουν και εργασίες για την απομάκρυνση των πλατάνων «σε διαφορετικούς αυτή τη φορά εργολάβους», όπως σημειώνεται.

Οι παρατάξεις καλούν την περιφερειακή αρχή να συντάξει μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρης της λεκάνης απορροής του Λούρου κατά προτεραιότητα καθώς και όλων των ποταμών της Ηπείρου, να υποβάλει προτάσεις για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς, να συστήσει και να στελεχώσει Διεύθυνση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας κατά το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής και να αναλάβει πρωτοβουλίες για εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων.

Αιχμές «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά Ριζόπουλου

Σε ανακοίνωση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνεται ότι η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» με επικεφαλής τον κ. Ριζόπουλο δεν αποδέχτηκε την εισήγηση, επειδή δεν περιλαμβανόταν το αίτημα να παραιτηθεί ο περιφερειάρχης Ηπείρου.

«Την ίδια στιγμή όμως που κατά την άποψή του κ. Ριζόπουλου, αυτό συνιστά αντιπολιτευτική πρακτική υπέρ του ηπειρώτικου λαού, ο εκπρόσωπος της παράταξης ‘Ορίζοντες Ηπείρου’ στην Οικονομική Επιτροπή, έχει ψηφίσει όλες τις απευθείας αναθέσεις για τα αποσπασματικά έργα στον Λούρο που είχαν σαν αποτέλεσμα την περιβαλλοντική καταστροφή. Ο κ. Ριζόπουλος είναι στην ίδια πλευρά με τον κ. Καχριμάνη… Αν θέλει να μας πείσει ο κ. Ριζόπουλος για την πολιτική των παραιτήσεων ας ξεκινήσει με την παραίτηση του κ. Παππά, του εκπροσώπου του στην Οικονομική Επιτροπή, που ψήφισε όλα τα εγκληματικά έργα της Περιφέρειας στο Λούρο» αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back