Παρά τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών της ΒΙΠΕ, παρά την αρνητική θέση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, παρά την ομόφωνα αρνητική απόφαση του Δήμου Ζίτσας, παρά τη διαφωνία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, η αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έδωσε την έγκρισή της στην περιβαλλοντική μελέτη τη μονάδα βιοαερίου.
Πρόκειται για το έργο εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (εντάσσεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) με την καύση «μη επικίνδυνων αποβλήτων», ενεργειακών φυτών και ενσιρωμάτων, "σπασμένων" σε μονάδες μικρότερης των 3MW δυναμικής.
Η απόφαση ελήφθη χτες Παρασκευή, δύο μήνες μετά την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), με ψήφους 6-1 επί των παρόντων (μειοψήφησε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου) και έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της μονάδας.
Η αιτιολόγηση εκτείνεται σε 50 σελίδες συνολικά, στις οποίες η επιτροπή τεκμηριώνει την έγκρισή της, λέγοντας ότι ουσιαστικά η μονάδα δεν θα είναι επιβαρυντική. Ωστόσο, μια από τις αρκετές αιτιάσεις, αυτή του Δήμου Ζίτσας, γεννάει σοβαρότατες επιφυλάξεις για τον τρόπο ίδρυσης και το δεδικασμένο που δημιουργείται. Λέει δηλαδή ο Δήμος Ζίτσας π.χ., ότι η εταιρία BIOMETHANE η οποία έκανε την αίτηση για τη μονάδα 2MW, έχει κάνει άλλες… τέσσερις αιτήσεις για ισοδύναμες μονάδες, όλες στη ΒΙΠΕ. Έτσι, αν αδειοδοτηθούν όλες, τότε η ΒΙΠΕ θα έχει ουσιαστικά μια μονάδα 10MW «σπασμένη» σε πέντε κομμάτια, ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν ξεχωριστά, σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Είναι προφανές ότι οι αντίθετοι με το έργο υπονοούν ότι υπάρχει και πολιτικό ζήτημα, βούληση δηλαδή να εγκριθεί το συνολικό έργο, ειδικά μετά την πρόσφατη απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου ότι είναι υπόθεση του ΠΕΣΠΑ και όχι του υπουργείου.
Η απόφαση πάντως διατείνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, οσμών τουλάχιστον: «Κατά τη φάση λειτουργίας, η προτεινόμενη μονάδα δεν προκαλεί δυσάρεστες οσμές, γιατί το όλο σύστημα της μονάδας είναι απολύτως κλειστό. Οι δεξαμενές όπου υλοποιείται η διεργασία έχουν μόνιμο σύστημα οροφής, το οποίο δεν αφήνει τις δυσάρεστες οσμές να διαφύγουν στην ατμόσφαιρα. Η παραλαβή των αποβλήτων γίνεται σε κλειστή δεξαμενή ώστε να αποφεύγεται η οποιαδήποτε διάχυση πτητικών οσμών. Επίσης η μεταφορά των αποβλήτων θα γίνεται με στεγανά φορτηγά ώστε να μην μεταφέρονται οσμές» αναφέρει.