ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΒΙΠΕ δεν θέλει τις μονάδες βιοαερίου

Εικόνα του άρθρου Η ΒΙΠΕ δεν θέλει τις μονάδες βιοαερίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2018, 13:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων μπαίνει μπροστά στον αγώνα για να μην υλοποιηθεί η εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων βιοαερίου σε οικόπεδα εντός της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.). Οι επιχειρηματίες, με ομόφωνη απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσής τους, ζητούν εκ νέου από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη να μην υπογράψει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, αναφέρουν ότι θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο κατά των αδειοδοτήσεων, ακόμα και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε κοινή γραμμή πλεύσης με τον Δήμο Ζίτσας και τους φορείς των τοπικών κοινοτήτων οι οποίοι τάσσονται επίσης κατά της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Για την υπόθεση με τις πέντε μονάδες βιοαερίου υπάρχουν ήδη αρνητικές γνωμοδοτήσεις από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου και από το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας. Ωστόσο, φέρεται να υπάρχει θετική εισήγηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι η δραστηριότητα μονάδων βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ. είναι ασύμβατη με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί. Επισημαίνει δε ότι υπάρχουν ζητήματα, όπως προκύπτουν από τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αφορούν τις μεθόδους επεξεργασίας και τη διάθεση των υπολειμμάτων, την κυκλοφορία δεκάδων φορτηγών στη ΒΙ.ΠΕ., τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και την επιβάρυνση που θα υφίστανται καθημερινά όσοι ασκούν δραστηριότητα και εργάζονται εκεί. «Ιδιαίτερη είναι η αγωνία που εκφράζουν επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, καθώς διαβλέπουν τον κίνδυνο από τυχόν μεταφορά παθογόνων οργανισμών στην αλυσίδα παραγωγής» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση, ο Σύνδεσμος αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή των βουλευτών Ιωαννίνων. Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας έχει καταθέσει ήδη ερώτηση στη Βουλή. Μία από τις επόμενες κινήσεις των επιχειρηματιών, θα είναι η συνάντηση του προέδρου του Συνδέσμου Λευτέρη Αραμπατζή με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ζητώντας τη συνδρομή τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back