Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πήραν τις… καραμπίνες

Εικόνα του άρθρου Πήραν τις… καραμπίνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2016, 19:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φαίνεται τελικά ότι οι… «μετασεισμικές» δονήσεις της παρουσίας του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού στην πόλη, έφτασαν μέχρι το δήμο, αφού πρώτα πέρασαν από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη και πρώην υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καραμπίνα. Σήμερα, ο δήμος Ιωαννιτών απάντησε στον κ. Καραμπίνα, ο οποίος προτίμησε να μιλήσει με την ιδιότητα του προέδρου του Αθλητικού Ομίλου Ιωαννίνων, στον οποίο υπήρξε χρόνια προπονητής χάντμπολ. Μεταξύ άλλων ο κ. Καραμπίνας κατηγόρησε το δήμο ότι «δεν κάνει τίποτα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, παρά μόνο πανηγυρίζει για τις διακρίσεις των αθλητών των ερασιτεχνικών σωματείων». Ο δήμος απαντάει στον αντιπεριφερειάρχη, λέγοντας ότι αυτός επιτέθηκε «με απαξιωτικές εκφράσεις και έωλη επιχειρηματολογία».

Η «πέτρα του σκανδάλου» είναι το ενοίκιο που καλούνται να πληρώσουν οι αθλητικοί σύλλογοι οι οποίοι χρησιμοποιούν γυμναστήρια. Σχετική ερώτηση έγινε προχτές στον κ. Συναδινό για το κλειστό της Λιμνοπούλας και ο γενικός γραμματέας κράτησε τις αποστάσεις του λέγοντας ότι «αν οι σύλλογοι δεν ζητούν συνδρομές, δεν πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο», αλλά και ότι «όλοι πρέπει να συμβάλουμε στους δύσκολους καιρούς». Έτσι και αλλιώς όμως, το θέμα έχει ξεπεράσει το χάντμπολ και εξελίσσεται σε μια μάλλον άγαρμπη αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, εξαιτίας του κ. Καραμπίνα, ο οποίος σημειωτέον έχει διατελέσει επί σειρά ετών στέλεχος… όλων των πεδίων για τα οποία κατήγγειλε «εγκατάλειψη», ενώ σήμερα θητεύει ως εντεταλμένος σε θέμα παιδείας και αθλητισμού της Περιφέρειας. Με τις δηλώσεις του, έγινε ο πρώτος που προκαλεί αναταράξεις στις καλές σχέσεις δήμου-Περιφέρειας τα τελευταία χρόνια.

Ο δήμος Ιωαννιτών απαντάει σχετικά με το κομμάτι που τον αφορά και αυτό είναι τα σχολικά γυμναστήρια. Τα παραθέτει, όπως επίσης και παρεμβάσεις σαν την πίστα αιωροπτερισμού και τη συμβολή σε διάφορους αγώνες, λέγοντας και ότι «τα προαναφερόμενα και δεκάδες άλλα που θα χρειαζόταν αρκετές σελίδες για να απαριθμήσουμε ένα -ένα, αποτελούν έμπρακτη στήριξη στον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

Ο δήμος αναφέρει για το μίσθωμα σχολικών γυμναστηρίων, που χρησιμοποιούν οι ακαδημίες του ΑΟΙ: «Το δήθεν ‘μηνιαίο μίσθωμα σχολικών γυμναστηρίων’  δεν είναι παρά ένα εντελώς συμβολικό αντίτιμο για στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα του γυμναστηρίου, το οποίο καλούνται να καταβάλουν τα σωματεία. Σημειωτέον ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία εισπράττουν χρήματα από τα παιδιά που προπονούν». Πρέπει να σημειωθεί ότι το καθεστώς στον ΑΟΙ έχει διαχωριστεί: υπάρχει από το 2015 η διοικούσα επιτροπή των παλιών αθλητών της ομάδας που ασχολούνται με την ανδρική και τη γυναικεία ομάδα (που χρησιμοποιούν το κλειστό της Λιμνοπούλας), χωρίς όμως να έχουν σχέση, διοικητική ή και χρηματική, με τις ακαδημίες του συλλόγου και τις συνδρομές σε αυτές, στις οποίες υπεύθυνος είναι ο κ. Καραμπίνας. Όσο και να μοιάζουν «ψιλά γράμματα» αυτά, είναι ένα σημαντικό κομμάτι ουσίας της υπόθεσης. 

Ο δήμος συνεχίζει τονίζοντας ότι «όλα τα σωματεία μαζί πληρώνουν αθροιστικά  900 ευρώ για 10 μήνες, για κάθε γυμναστήριο ανάλογα με τις ώρες χρήσης. Με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο κάθε γυμναστήριο χρησιμοποιείται από 10 σωματεία, αν υποθέσουμε θεωρητικά ότι το χρησιμοποιούν για τις ίδιες ακριβώς ώρες, τότε κάθε ερασιτεχνικό σωματείο πληρώνει 10 ευρώ το μήνα ή 90 ευρώ το χρόνο». Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τα σχολικά γυμναστήρια ανοίγουν για τους συλλόγους απογευματινές ώρες και έχουν έξοδα...

Ο δήμος θέτει ένα ενδιαφέρον ερώτημα στον αντιπεριφερειάρχη: «Έχει αξία να απαντήσει  ο κ. Καραμπίνας, αν εισπράττει χρήματα το σωματείο στο οποίο είναι πρόεδρος από τα παιδιά που προπονούνται σε αυτό». 

Τέλος, σχετικά με το αίτημα για «λεωφορείο για τη μετακίνηση μιας ομάδας» που ζητά ο κ. Καραμπίνας να παραχωρήσει ο δήμος Ιωαννιτών, η δημοτική αρχή απαντά: «Απορούμε πραγματικά πως είναι δυνατόν, ως αυτοδιοικητικός τόσα χρόνια,   να μην γνωρίζει ότι απαγορεύεται από το νόμο να παραχωρήσει ο δήμος το λεωφορείο που διαθέτει  για χρήση τρίτων που δεν έχουν οργανική σχέση με το δήμο».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3