Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 20-06-2018, 17:02
ΚΟΣΜΟΣ

Τη συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη Κυριακή στις Πρέσπες για το ονοματολογικό επικύρωσε σήμερα, σε ειδική συνεδρίαση το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Επόμενο βήμα είναι η μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» να τεθεί και σε δημοψήφισμα, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η εθνικιστική αντιπολίτευση αναμένεται ότι θα καλέσει τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν «όχι».

Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων. Προς το παρόν η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει αυτή την πλειοψηφία.

«Έχουμε μια συμφωνία που καθορίζει με σαφήνεια την ταυτότητά μας, τη μακεδονική γλώσσα μας για πάντα» είπε ο Ζάεφ καλώντας τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν. «Με αυτή τη λύση όχι μόνο κερδίσαμε άλλον έναν φίλο και στρατηγικό εταίρο (...) αλλά (επίσης) ανοίξαμε τις πύλες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», πρόσθεσε.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών. Ωστόσο 51 βουλευτές της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, μποϊκοτάρισαν τη διαδικασία. Η διαδικασία της επικύρωσης είχε ξεκινήσει χθες Τρίτη, όταν το κείμενο υποβλήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα