Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Πετρέλαια στοπ» στην Άρτα

Εικόνα του άρθρου «Πετρέλαια στοπ» στην Άρτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/01/2019, 00:17
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο Δήμος Αρταίων είναι ο δεύτερος Δήμος της Ηπείρου που παίρνει απόφαση κατά των ερευνών-εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή του.

Στο δημοτικό συμβούλιο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ ανάδοχος της έρευνας στην περιοχή Άρτας-Πρέβεζας, προκειμένου να τοποθετηθούν και να στηρίξουν τη θέση τους. Το συμβούλιο αποφάσισε αρνητικά όμως και δεν θα επιτρέψει διέλευση από δημοτικές εκτάσεις. Ο μόνος σύμβουλος που ψήφισε θετικά, είναι ο Άγγελος Ξυλογιάννης από την παράταξη «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή».

Ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ερήμην της τοπικής κοινωνίας» υπέγραψε σύμβαση για τις έρευνες. Πρόσθεσε ότι είναι «ιδιαίτερα σκεπτικός και επιφυλακτικός. Και είναι λογικό οι συμπολίτες μας να αγωνιούν για το μέλλον της περιοχής μας. Όλοι μας αγωνιούμε. Αυτό που ως δημοτική αρχή μας ενδιαφέρει είναι να διατηρηθεί αυτό που υπάρχει σήμερα: μια Άρτα που να στηρίζεται στο φυσικό της περιβάλλον, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, σε ήπιες μορφές ανάπτυξης και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η οποιαδήποτε ένδειξη περί υποβάθμισης του περιβάλλοντος ρύπανσης του αέρα ή του υδροφόρου ορίζοντα, που έχει άμεση σχέση με τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, μας βρίσκει κάθε αντίθετους. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω το παρόν, αλλά και τo μέλλον της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας, της αλιείας, του τουρισμού και εν γένει της τοπικής οικονομίας».

Αναγνώρισε πάντως ότι το ζήτημα δεν πρόκειται να λήξει με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, «αλλά χρειάζεται χρόνος, ενημέρωση και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, πρέπει για το θέμα να πάρουν θέση όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και οι Σύλλογοι Περιβαλλοντολόγων».

Τη συγκέντρωση στο δημοτικό συμβούλιο χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η ΑΡΠΗ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Καλούμε το λαό της Ηπείρου να ισχυροποιήσει τις υπάρχουσες “πρωτοβουλίες αγώνα” και να συγκροτήσει νέες. Να επιβάλλει τον από τα κάτω πανηπειρωτικό συντονισμό τους,  και να πάρει την υπόθεση του αγώνα στα χέρια του».


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back