Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιμένοντας την αύξηση στον καφέ

Εικόνα του άρθρου Περιμένοντας την αύξηση στον καφέ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2017, 10:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H φορολόγηση στον καφέ και η πιθανότητα αύξησης της τιμής λιανικής του, έχει προκαλέσει ανησυχία, αντιδράσεις έως και… δημοφιλές hashtag (#kafexalloi) στο ίντερνετ. Έτσι όπως τα έχουμε καταφέρει, δεν είναι και λίγο να αυξάνεται το κόστος για την… παραγωγική βάση της χώρας, με την αύξηση να επηρεάζει κυριολεκτικά όλους και όλες, ακόμα και τους απέχοντες από τον καφέ.

Η αύξηση είναι από 2 έως 3 ευρώ στο κιλό, για το γαλλικό και τον εσπρέσο. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι οπαδοί του φραπέ και του ελληνικού θα «τη βγάλουν φτηνά», καθώς εάν τελικά η αγορά αντιδράσει στην αύξηση, το κόστος μπορεί να «μοιραστεί» στα προϊόντα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καφεκοπτών, Κωνσταντίνο Καλαφατά, ο νέος φόρος στο κιλό εισαγωγής, σημαίνει διπλασιασμό του κόστους της πρώτης ύλης. Σήμερα, ο καφές εισαγωγής κοστίζει περίπου 2,5 ευρώ το κιλό και αναμένεται να διπλασιαστεί.

Στα Γιάννενα, η αύξηση δεν έχει εμφανιστεί σε όλο το εύρος των προμηθευτών, ακόμα. Αρκετοί διαθέτουν ακόμα το προηγούμενο στοκ, ενώ κάποιες παρτίδες έχουν φτάσει με την αύξηση.

Η (τεράστια) αγορά του καφέ στην πόλη, ουσιαστικά τηρεί στάση αναμονής. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις έως 10 λεπτά στην τιμή του καφέ, αλλά δεν είναι ακόμα γενικευμένες. Πρακτικά, οι μαγαζάτορες περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει το «σώμα» της αγοράς, προκειμένου να αποφασίσουν την πολιτική τους.

Πάντως, η φορολόγηση των «δημοφιλών» προϊόντων, καύσιμα, καφές, ίντερνετ, τηλεφωνία, μοιάζει με θεραπεία… ασπιρίνης για κατάγματα και δεν πρόκειται να ωφελήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, κανένα σοβαρό οικονομικό-κοινωνικό μοντέλο. Φυσικά, στην Ελλάδα τα τελευταία ειδικά χρόνια, με τη «βοήθεια» των δανειστών, οι οικονομικές πολιτικές εξελίσσονται η μια χειρότερη από την άλλη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back