Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιμένοντας διδακτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Περιμένοντας διδακτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2020, 10:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η ιστορία με την αναμονή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μέλη ΔΕΠ κρατάει εδώ και αρκετό καιρό και συντίθεται από παράγοντες όπως οι συνταξιοδοτήσεις και η αύξηση των αναγκών, ελέω νέων τμημάτων.

Το ίδρυμα έχει ζητήσει επιτακτικά, από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία κιόλας, πλήρωση των κενών θέσεων που προκύπτουν. Συνήθως, το αίτημά του δεν ικανοποιείται εξ ολοκλήρου.

Από τις συνταξιοδοτήσεις και μόνο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει χάσει 25 μέλη ΔΕΠ. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες του έχουν αυξηθεί πάνω από την εκ των ων ουκ άνευ απαίτηση για κάλυψη «1 προς 1» των θέσεων των αφυπηρετούντων, γιατί έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα.

Η κυβερνητική ανταπόκριση δεν είναι τόσο ευέλικτη πάντως ελέω και της «δυσανεξίας» που παρουσιάζει σε κάθε είδους πρόσληψη προσωπικού.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ενημέρωνε ότι σύμφωνα με τον υφυπουργό Βασίλη Διγαλάκη θα καλύπτονταν οι 16 από τις 25 θέσεις που έμειναν κενές λόγω συντάξεων.

Χτες, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι «εξασφάλισε επιπλέον 150 θέσεις», από τις 200 αρχικές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ούτε με αυτές καλύπτει τις άμεσες ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στις 16 αρχικές προστέθηκαν επτά, οπότε απομένουν δύο ακόμα για τις συνταξιοδοτήσεις.

Δεν είναι όμως μόνο αυτές το θέμα. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει νέα τμήματα τα οποία δεν έχουν καν αυτονομηθεί ακόμα, παρότι κάποια από αυτά έχουν της ψηλότερες βάσεις, όπως το Ψυχολογίας. Εδώ βέβαια, φαίνεται και η βεβιασμένη «μετάπτωση» με το νόμο Γαβρόγλου. Επίσης, όπως έχει τονίσει ο κ. Αλμπάνης, αρκετά τμήματα, ειδικά του πρώην ΤΕΙ. είναι στο όριο του αριθμού εκπαιδευτικού προσωπικού.

Κοντά σε αυτά πρέπει να προστεθεί η ανάγκη και για διοικητικό προσωπικό, το οποίο έχει αποδυναμωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα, από τις «διαθεσιμότητες» του σημερινού πρωθυπουργού, στην προηγούμενη, υπουργική του θητεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back