ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφέρεια Ηπείρου: «Γνώστες» και «10-15 ζητήματα» στη συνάντηση με Αυγενάκη

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια Ηπείρου: «Γνώστες» και «10-15 ζητήματα» στη συνάντηση με Αυγενάκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2023, 17:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα Γιάννενα βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου του, για σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, συμμετέχοντος –βεβαίως- του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.

Η συνάντηση, που πάντα, στην περίπτωση του περιφερειάρχη Ηπείρου, για αγροτικά θέματα μοιάζει και λίγο με… εξετάσεις της πολιτικής ηγεσίας του συγκεκριμένου υπουργείου, αναπτύχθηκε κυρίως γύρω από «10-15 ζητήματα» τα οποία ωστόσο δεν δημοσιοποίησε, ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο υπουργός.

Ο κ. Καχριμάνης είπε τα συνήθη, ότι δηλαδή «είναι ένα υπουργείο που έχω πει στο παρελθόν και το λέω και τώρα ότι είναι ένα Υπουργείο σκέτο ναρκοπέδιο, το οποίο έτσι οργανώθηκε χρόνια και έφτασε στο απροχώρητο» και ότι διαπίστωσε ότι « προχωρούν όλα τα πράγματα σε όλους τους τομείς και σίγουρα σε λίγο καιρό θα έχουμε απτά αποτελέσματα».

Ο κ. Αυγενάκης είπε για τα «10-15 ζητήματα» που έβαλε στο τραπέζι ο κ. Καχριμάνης και τόνισε ότι για τα περισσότερα « έχουμε κάνει ήδη προγραμματισμό με τους συνεργάτες μου».

Κατά τα λοιπά ήταν στο γνωστό του ύφος, εξισορροπιστικός και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Έπλεξε το εγκώμιο του κ. Καχριμάνη λέγοντας ότι χαίρεται γιατί μιλάει «με έναν άνθρωπο που ξέρει τα της κτηνοτροφίας πάρα πολύ καλά, αλλά και σε ο, τι αφορά τα αγροτικά θέματα και της μελισσοκομίας, αλλά ακόμη και για τα θέματα της αλιείας, έχει άποψη και ενδιαφέρον».

Ο περιφερειάρχης, στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία για να δημιουργήσουμε την ελληνική ταυτότητα, που είναι ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα».

Επίσης, έθεσε το ζήτημα «παραχώρησης» τμήματος του νέου προγράμματος στις Περιφέρειες της χώρας: «Επειδή η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολύ μεγάλα έργα που πρέπει να τα υλοποιήσει το Υπουργείο, τα μικρά έργα θα πρέπει να εκχωρηθούν στις Περιφέρειες, με το όριο να ανέρχεται έστω στο 1,5 εκ. ευρώ, ώστε να μπορούν να προωθηθούν γρήγορα», τόνισε.

Αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στη δε συνεδρίαση της επιτροπής, ο κ. Αυγενάκης έπλεξε (ξανά) το εγκώμιο του κ. Καχριμάνη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι « μόνο για την Περιφέρεια Ηπείρου συνολικά το ΠΑΑ 2014-2020 στήριξε 46.623 δικαιούχους με δημόσια δαπάνη ύψους 316 εκατ. ευρώ. Ενώ, μόνο μέσω του προγράμματος LEADER και του Μέτρου 19, η Αναπτυξιακή Ηπείρου και η Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού, επένδυσαν στην Περιφέρεια Ηπείρου κονδύλια άνω των 17,5 εκατ. ευρώ». 

Κατά τα λοιπά, τόνισε ότι για την κυβέρνηση «η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασικός άξονας της προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη της οικονομίας, ενίσχυσης της ελληνικής περιφέρειας αλλά και κυρίαρχο στοιχείο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, μέσω της διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας».  

Περισσότερα για την επιτροπή, εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back