πλαισιο πισω tc1
ΗΠΕΙΡΟΣ

Περιφέρεια Ηπείρου: Γιατί λέει «όχι» στο πλωτό φωτοβολταϊκό στη λίμνη Πουρναρίου

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια Ηπείρου: Γιατί λέει «όχι» στο πλωτό φωτοβολταϊκό στη λίμνη Πουρναρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2024, 16:17
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αρνητικά γνωμοδότησε η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 103MW, στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Άρτας.

Το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο θέλει να φτιάξει η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή». Άλλα δύο μεγάλα πάρκα επιδιώκει να αδειοδοτήσει, σε περιβαλλοντικό επίπεδο, αυτή την περίοδο και σε τεχνητές λίμνες της Αιτωλοακαρνανίας. Αδειοδοτούσα αρχή και για τα τρία αυτά μεγάλα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα είναι πάντως το  υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως κι άλλοι φορείς, απλώς γνωμοδοτούν.

Όσον αφορά την επιτροπή περιβάλλοντος Ηπείρου, αυτή αποδέχτηκε επί της ουσίας την άποψη της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας:

-Η έκταση της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου είναι 18,233 Km2 ενώ η κάλυψη του φωτοβολταϊκού πάρκου θα είναι 1,075 Km2, το πάρκο δηλαδή θα καταλαμβάνει το 5,9% της εκτάσεως της λίμνης.

· Η λίμνη Πουρναρίου καθώς και η παρόχθια περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως καταφύγιο άγριας ζωής

· Η κάλυψη ενός µεγάλου µέρους της λίµνης από τα φωτοβολταϊκα πάρκα θα δηµιουργήσει πρόβληµα στον βυθό µε τις εκατοντάδες τσιµεντένιες ή µεταλλικές βάσεις καθώς και τις αγκυρώσεις αυτών οι οποίες δύναται να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στους βενθικούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών τόσο στο βυθό όσο και στην παρόχθια ζώνη.

· Με τη δημιουργία του πλωτού φωτοβολταϊκού εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό το μικροκλίμα της περιοχής τόσο εντός της λίµνης όσο και εκτός αυτής (παρόχθια περιοχή) σε ό,τι αφορά την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας, την εκτιμώμενη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, την εκτιμώμενη αύξηση των ποσοστών της υγρασίας στην περιοχή της λίμνης από την μείωση της εξατμισοδιαπνοής που θα προκύψει από την κάλυψη μεγάλου μέρους της επιφάνειας της λίμνης από φωτοβολταϊκά στοιχεία και την πιθανή εναλλαγή και διαφοροποίηση των εποχών στην ευρύτερη περιοχή.

· Υπάρχει η εκτίμηση ότι ένα τόσο μεγάλο σε έκταση φωτοβολταϊκό σύστημα θα είναι ευάλωτο σε διακυμάνσεις της ταχύτητας του ανέμου. Για το λόγο αυτό υπάρχει η πιθανότητα μικρού ή μεσαίου εύρους ατυχήματος (συγκρούσεις Φ/Β στοιχείων μεταξύ τους) από τυχόν κυματισμούς που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στην περιοχή εγκατάστασης του Φ/Β πάρκου.

· Θα επέλθει αλλαγή στην αισθητική του τοπίου της περιοχής της λίμνης από την προτεινόμενη κατασκευή του εν λόγω έργου.

· Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) της λίμνης Πουρναρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back