ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφέρεια Ηπείρου: 150.000 ευρώ για την αγορά της οικίας Φιλίδη

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια Ηπείρου: 150.000 ευρώ για την αγορά της οικίας Φιλίδη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2024, 22:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου ετοιμάζεται να αγοράσει ένα σημαντικό διατηρητέο κτίριο. Αυτή τη φορά όχι στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά στο Καπέσοβο Ζαγορίου.

Πρόκειται για την οικία Φιλίδη, η οποία βρίσκεται σε αρκετή καλή κατάσταση. Το αντίτιμο για την αγορά ανέρχεται σε 150.000 ευρώ. Αυτό είναι τουλάχιστον το ποσό που αναγράφεται στην 1η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος που θα πάει προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει λόγο για «άμεση ανάγκη αγοράς ενός διατηρητέου κτιρίου στο Καπέσοβο για τις ανάγκες της Unesco».

Μόλις στη χτεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είχε κάνει μια ενημέρωση για αυτό το κτίριο που ανήκει σε ιδιώτη, λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τη στέγη και ότι απαιτείται παρέμβαση. Είχε κάνει δε γνωστό ότι υπάρχει και σκέψη για αγορά του ακινήτου από την Περιφέρεια Ηπείρου. Όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν απλώς μια σκέψη.

Η οικία Φιλίδη είναι όντως ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια του Ζαγορίου. Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων έχει προχωρήσει στην αφαίρεση των τοιχογραφιών για να τις συντηρήσει, ενώ έχει εκπονηθεί και μελέτη συντήρησης του κτιρίου.

Πέραν της αναγκαιότητας να σώζονται σημαντικά κτίρια, η αναγκαιότητα αγοράς του ακινήτου αυτού δεν έχει αναλυθεί από την περιφερειακή αρχή. Λόγω της ένταξης του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου στην Unesco, υφίσταται η ανάγκη για κάποιες υποδομές, οι οποίες, όπως έχει ειπωθεί, θα στεγάσουν κάποια γραφεία. Προς αυτήν την κατεύθυνση, επιλέχτηκε το Καπέσοβο, και η πρώην Πασχάλειος Σχολή και υπό την «πίεση» της επίσημης εκδήλωσης τον Μάιο.

«Η πιο σημαντική υποχρέωση είναι η δημιουργία ενός φορέα κι ενός γραφείου που θα ξεκινήσει στην Πασχάλειο Σχολή» είχε πει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στα Γιάννενα τον Δεκέμβριο.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, προχωρά λοιπόν στην αγορά ενός ακινήτου στο Καπέσοβο. Και σίγουρα, σε δεύτερη φάση, θα χρειαστούν πόροι για την αποκατάσταση του κτιρίου και για τη λειτουργία του ως γραφεία της Unesco.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back