ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου αποκτά την οικία Φιλίδη

Εικόνα του άρθρου Η Περιφέρεια Ηπείρου αποκτά την οικία Φιλίδη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2024, 16:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ήρθε να επικυρώσει την αγορά της οικίας Φιλίδη στο Καπέσοβο έναντι 150.000 ευρώ.

Διαβάστε: Περιφέρεια Ηπείρου: 150.000 ευρώ για την αγορά της οικίας Φιλίδη

Η οικία, όπως ειπώθηκε, θα καλύψει τις ανάγκες των δραστηριοτήτων της Unesco, μετά την ένταξη του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις για την αναγκαιότητα-σκοπιμότητα της αγοράς του ακινήτου. Ο κ. Καχριμάνης επικαλέστηκε την πολιτιστική αξία του κτιρίου, παραπέμποντας και σε σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου.

Έκανε δε γνωστό ότι το υπουργείο Πολιτισμού είχε την πρόθεση να το αγοράσει μέσω της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης. Ο κ. Καχριμάνης μίλησε όμως για «χρονοβόρες διαδικασίες (σ.σ. δύο ετών)». «Το υπουργείο δεν προλαβαίνει» είπε. Και έτσι έρχεται η παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ωστόσο, ο κ. Καχριμάνης δεν έδωσε απάντηση για το κόστος της συντήρησης-αποκατάστασης του κτιρίου ούτε και για την πηγή της χρηματοδότησης.

Επιπλέον, απαντώντας στη δυνατότητα χρήσης του κτιρίου της πρώην Αναγνωστοπουλείου Σχολής στο Δίλοφο που βρίσκεται υπό αποκατάσταση, ο περιφερειάρχης άφησε να εννοηθεί ότι το κτίριο αυτό δεν θα είναι έτοιμο σύντομα.

Όπως ανέφερε, ο ανάδοχος του έργου της αποκατάστασης έχει πάρει και δύο μεγάλα έργα αναστήλωσης –το Τζαμί Καλούτσιανης και το κάστρο της Κιάφας- μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, έργα τα οποία έχουν συγκεκριμένη προθεσμία να ολοκληρωθούν (στα τέλη του 2025). «Καταλαβαίνετε ότι το βάρος το έριξε εκεί και πήγαμε λίγο παραπίσω» τόνισε, προσθέτοντας και την παράμετρο των «κολοβών πιστώσεων» μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Με την αγορά του ακινήτου στο Καπέσοβο συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ο επικεφαλής της Γιώργος Πρέντζας επικαλέστηκε την εμπιστοσύνη «η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί βάσει του πολιτικού παρελθόντος της αλληλεπίδρασής μας», αναφερόμενος στον κ. Καχριμάνη.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back