dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφέρεια: Εν μέρει σπάσιμο του αναχώματος

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2018, 23:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τους μελετητές επικαλείται αυτή τη φορά η Περιφέρεια Ηπείρου για να απαντήσει στην παρέμβαση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων σχετικά με το ανάχωμα της Αμφιθέας στη λίμνη των Ιωαννίνων. Ο σύλλογος την κατηγόρησε επί της ουσίας ότι κάνει ό,τι μπορεί για να μην απομακρύνει το ανάχωμα.

Με ανακοίνωσή της για «την αποκατάσταση της λίμνης Παμβώτιδας», η περιφερειακή αρχή κάνει γνωστό ότι η λύση που προωθείται, είναι να «καταστραφεί τμήμα 500 μέτρων του υφιστάμενου αναχώματος στις πηγές της Αμφιθέας και να γίνει μεταφορά στο σημείο αυτό με αγωγό ή τάφρο των υδάτων των (νερών) των πηγών Σεντενίκου, που έτσι θα καταλήγουν όλα στη λίμνη, χωρίς να προκαλούνται πρόσθετα προβλήματα στις παρόχθιες ιδιοκτησίες». Κι όλα αυτά στο πλαίσιο της μελέτης «ροής υδάτων στο ανάχωμα της Αμφιθέας, λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και προστασίας παρόχθιων εκτάσεων περιοχών Αμφιθέας και Περάματος», όπως είναι ο τίτλος της.

Η περιφερειακή αρχή επισημαίνει ότι η αρχική πρόταση της Περιφέρειας ήταν να γίνει θραύση του αναχώματος σε τρία σημεία ώστε τα πηγαία ύδατα να καταλήγουν στην Παμβώτιδα (στο πλαίσιο κι άλλης μελέτης που αφορά την κατασκευή ποδηλατόδρομου επί του αναχώματος τελικά). Ωστόσο, όπως σημειώνει, «προέκυψε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς λόγω της υψομετρικής διαφοράς θα γινόταν  αντίθετη κίνηση των  υδάτων, από τη λίμνη προς τις παρόχθιες περιοχές, προκαλώντας ζημιές σε ιδιοκτησίες κατά μήκος του οικισμού της Αμφιθέας». Ξεκαθαρίζει δε προς τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων ότι τα αναχώματα Αμφιθέας και Ανατολής κατασκευάστηκαν εδώ και δεκαετίες από το υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με τις τότε διαδικασίες. Οι «τότε διαδικασίες» βέβαια ήταν επί δικτατορίας.

«Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες και η απομάκρυνσή τους –πέραν του τεράστιου κόστους που απαιτείται-  δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης ή έκφραση γνώμης πολιτών και συλλόγων, αλλά απαιτεί επιστημονική προσέγγιση και μελέτες ώστε να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα σε οικισμούς και επιχειρήσεις» τονίζει.

Είναι σαφές ότι ένα από τα καίρια ζητήματα είναι οι εκτάσεις, εκτάσεις που είχαν παραχωρηθεί κάποτε, πριν την κατασκευή των αναχωμάτων, από το υπουργείο Γεωργίας για εποχιακές καλλιέργειες και που τη χειμερινή περίοδο ήταν… λίμνη και οι οποίες σήμερα θεωρούνται ιδιοκτησίες.

Με το μερικό σπάσιμο του αναχώματος, η Περιφέρεια θέλει να φέρει τα νερά των πηγών, ιδίως του Σεντενίκου, εντός της κύριας λίμνης, με το κομμάτι πίσω από το ανάχωμα να παραμένει… ελεγχόμενο για τη λειτουργία αθλητικών υποδομών και για την προστασία των παρόχθιων εκτάσεων (όπως εξάλλου αναφέρεται και στον τίτλο της σχετικής μελέτης).

Πριν από μια δεκαετία περίπου, είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια ανταλλαγής των παραλίμνιων εκτάσεων πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας με άλλες εκτάσεις, προκειμένου να «απελευθερωθεί» αυτό το κομμάτι της λίμνης, χωρίς όμως αποτέλεσμα για διάφορους λόγους.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Ηπείρου, «η προτεινόμενη επιστημονική λύση» του μερικού σπασίματος θα αξιολογηθεί από την ίδια, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, τον Δήμο Ιωαννιτών και τις τοπικές κοινότητες Αμφιθέας και Περάματος. «Οι άλλες προτάσεις που ακούγονται και προβάλλονται, είναι ευχολόγια που στηρίζονται σε επιθυμίες και όχι στα σημερινά πραγματικά δεδομένα. Όσοι επιμένουν πάντως σε αυτές, δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στα αρμόδια υπουργεία» τονίζει η περιφερειακή αρχή. Για άλλη μια φορά δε, κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς (και) τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος για «καταγγελιομανία». «Ορισμένοι θα έπρεπε να έχουν κάνει και την αυτοκριτική τους για λανθασμένες κινήσεις που έκαναν κατά το παρελθόν (όπως προέκυψε και με δικαστικές αποφάσεις), που αντί να λύσουν, προκάλεσαν  προβλήματα στη λίμνη» καταλήγει η ανακοίνωση της  Περιφέρειας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3