Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «κανάλι της Αμφιθέας» και το ανάχωμα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2018, 18:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκι που γίνεται αυτές τις ημέρες στη λίμνη Παμβώτιδα να διαφημίζεται ως ένα αθλητικό γεγονός με θετικές επιπτώσεις και στον τουρισμό της πόλης, ωστόσο ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων δεν ξεχνά πώς ο υγροβιότοπος Αμφιθέας μετατράπηκε σε «κανάλι Αμφιθέας» το 2013. Με τη νέα του παρέμβαση έρχεται να υποστηρίξει επί της ουσίας ότι δράσεις όπως το «κανάλι της Αμφιθέας» αλλά και οι αλλαγές στη χάραξη του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου σκοπεύουν στη διατήρηση του υφιστάμενου αναχώματος Αμφιθέας.

Για το «κανάλι Αμφιθέας» υπενθυμίζει τη σωρεία παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας οι οποίες είχαν διαπιστωθεί από το σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος, ενώ αφήνει αιχμές για τη νομιμότητα διεξαγωγής των αγώνων, παραπέμποντας «σε ακύρωση το έτος 2016 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της υπ’ αρ. 11475/01.02.2016 απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  περί ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) που αφορούσαν τη λειτουργία του συγκεκριμένου στίβου θαλασσίου σκι». Για τον στίβο θαλάσσιου σκι, ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αντίθετος με τη διεξαγωγή αγώνων. Θεωρεί όμως ότι αυτοί θα έπρεπε να διεξάγονται στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Η δημιουργία του λεγόμενου ‘καναλιού’ εντός του υγροβιότοπου Αμφιθέας αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα και δημιουργεί συνθήκες μονιμότητας του παράνομου αναχώματος το οποίο έχει αποκλείσει τη λίμνη Παμβώτιδα από τις πηγές του Μιτσικελίου καθιστώντας τη κλειστή δεξαμενή υδάτων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Για τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου στίβου-καναλιού «μεθοδεύτηκε για να στηρίξει τη μονιμότητα των αναχωμάτων, θυσιάζοντας τη λίμνη Παμβώτιδα στον βωμό διαφόρων συμφερόντων».

Και δεν είναι μόνο ο στίβος. Ο Σύλλογος υπενθυμίζει έγγραφο του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη εν έτει 2012 προς τους μελετητές που είχαν αναλάβει τη μελέτη κατασκευής παραλίμνιου ποδηλατόδρομου. Με το έγγραφο αυτό, ο κ. Καχριμάνης ζητούσε να περνάει ο ποδηλατόδρομος πάνω στο ανάχωμα της Αμφιθέας και όχι στα όρια του οικισμού της Αμφιθέας, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Επιπλέον, ο Σύλλογος, ο οποίος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)κατά της οριοθέτησης της λίμνης στα αναχώματα Αμφιθέας και Ανατολής, αναφέρεται και στις παρεμβάσεις που έχουν κάνει ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και ο περιφερειάρχης (θυμίζοντας παράλληλα ότι οι δύο τους το 2013 διετέλεσαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα στην οργανωτική επιτροπή των αγώνων σκι) στο ΣτΕ, αιτούμενοι τη διατήρηση της οριοθέτησης της λίμνης επί των αναχωμάτων.

«Η κοινωνία των Ιωαννίνων αξιολογώντας τις παραπάνω ενέργειες, οι οποίες μόνο εχθρικές προς τη λίμνη Παμβώτιδα μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού θυσιάζουν το οικοσύστημά της για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, ας βγάλει τα συμπεράσματά της» καταλήγει ο Σύλλογος.

ΣΧΟΛΙΑ
Janarti
Η διατήρηση του αναχωματος, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της λίμνης και η προσωπική προβολή του εκάστοτε δημάρχου και των συγγενών του είναι δυστυχώς αυτα που κυριαρχούν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back