ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Περιβαλλοντικό τέλος στα μεταχειρισμένα

Εικόνα του άρθρου Περιβαλλοντικό τέλος στα μεταχειρισμένα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2022, 21:09
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Την επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά που πληρούν συγκεκριμένων κατηγοριών προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, επιβάλλεται τέλος ύψους 3.000 ευρώ για εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων «Euro 4», ενώ για εισαγόμενα οχήματα «Euro 5a» και «Εuro 5b», το περιβαλλοντικό τέλος φθάνει τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με την τροπολογία, το ίδιο ισχύει και για τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους. 

Αντίθετα, δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής περιβαλλοντικού τέλους για τα αυτοκίνητα που υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 5b, για τα οποία έχει υποβληθεί Δήλωση Άφιξης Οχήματος ή δηλωτικά εισαγωγής.

Τέλος, απαγορεύεται η ταξινόμηση οχημάτων που υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 1, 2 και 3.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, δεν θέλουμε οι πολίτες να αγοράζουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας που μολύνουν τον περιβάλλον, όταν μάλιστα είναι πιθανόν να επιβληθεί σε λίγα χρόνια σχετικό περιβαλλοντικό τέλος, σε μόνιμη βάση, από την ΕΕ.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο κυρώνεται η από 28/01/2022 ΠΝΠ «Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος της δικαστικής προστασίας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back