ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σκληρή απάντηση Τσουμάνη σε Ελισάφ

Εικόνα του άρθρου Σκληρή απάντηση Τσουμάνη σε Ελισάφ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2019, 16:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε άλλο παρά αναπάντητα αφήνουν ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) του Δήμου Ιωαννιτών και ο πρόεδρός του Φίλιππος Τσουμάνης τα όσα είπε και παρουσίασε για την κοινωνική πολιτική ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Στο κάδρο της σκληρής κριτικής του κ. Τσουμάνη μπαίνει και ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Γκόντας, αλλά… για λίγο. «Η παράταξη του κ. Γκόντα δεν δικαιούται να ομιλεί για κοινωνική πολιτική γιατί ποτέ δεν είχε. Άλλωστε κρίθηκε από τους συμπολίτες μας δύο φορές, και το 2010 και το 2014» τονίζει.

Η κριτική προς τον κ. Ελισάφ γίνεται με αφορμή, όπως αναφέρεται, της έκφρασης «της αγωνίας πολλών πολιτών αν θα συνεχίσουμε να δίνουμε φάρμακα ή και της αγωνίας εργαζομένων εάν θα χάσουν τη δουλειά τους». Ο κ. Ελισάφ, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την κοινωνική πολιτική, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του κοινωνικού ιατρείου και του φαρμακείου, με το σκεπτικό ότι οι ανασφάλιστοι καλύπτονται πια από τα δημόσια νοσοκομεία. Για τον ΟΚΠΑΠΑ, η θέση αυτή του κ. Ελισάφ ισούται με κατάργηση του κοινωνικού τομέα.

«Πιστεύει άραγε ότι η κρίση πέρασε ή πιστεύει ότι υπάρχουν σήμερα πολίτες που δεν έχουν ανάγκη; Και προφανώς το να κόβεις φάρμακα από αυτούς που δεν μπορούν να τα αγοράσουν, είναι μια μορφή ρατσισμού» απαντούν με αρκετά σκληρό τρόπο ο ΟΚΠΑΠΑ και ο κ. Τσουμάνης.

Καταρχάς, ο κ. Τσουμάνης αναφέρει ότι δομές, όπως το κοινωνικό ιατρείο ή το κοινωνικό παντοπωλείο, λειτουργούν μέσα από το ΕΣΠΑ όπως και ότι σε αυτές απασχολείται προσωπικό. Όσο για το επιχείρημα περί εξυπηρέτησης των ανασφάλιστων από τα νοσοκομεία, επισημαίνεται ότι το κοινωνικό φαρμακείο στηρίζει ασφαλισμένους που αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσοστό συμμετοχής τους, αλλά και ανασφάλιστους για τους οποίους δεν καλύπτεται από το Δημόσιο η αγορά φαρμάκου πέραν του φθηνότερου γενόσημου. Επιπλέον, ο ΟΚΠΑΠΑ αναφέρει ότι το κοινωνικό φαρμακείο στηρίζει νοσοκομεία της πόλης με την προσφορά των φαρμάκων όταν υπάρχουν ελλείψεις, τους καταυλισμούς προσφύγων και άλλα κοινωνικά φαρμακεία της Περιφέρειας.

«Αυτή τη στιγμή οι ωφελούμενοι είναι 150 άτομα. Θα αφήσει χωρίς περίθαλψη 150 συμπολίτες; Θα χάσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές;» αναρωτιέται ο Οργανισμός.

Όσον αφορά τις δομές για το παιδί και την οικογένεια, ο ΟΚΠΑΠΑ αμφισβητεί έντονα τις δηλώσεις του κ. Ελισάφ ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλίσει την «εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργίας των δομών», ενώ αναφέρει ότι σημαντικά ζητήματα του προγράμματος της κοινωνικής πολιτικής του κ. Ελισάφ έχουν δρομολογηθεί ήδη ή δρομολογούνται. Για παράδειγμα η ίδρυση τριών νέων βρεφονηπιακών σταθμών… «Αυτό αναφέρεται στο πρόγραμμα της παράταξής μας το 2014 και επαναλαμβάνεται και στο νέο μας πρόγραμμα διότι στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει κτίριο 350 τ.μ. και άνω με τον αντίστοιχο αύλειο χώρο προς ενοικίαση για Βρεφονηπιακό Σταθμό. Επίσης για τη λύση του προβλήματος έχουμε εντάξει στην πρόταση του Δήμου για το νέο ΕΣΠΑ τον νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό Ανατολής δυναμικότητας 85 νηπίων και βρεφών» τονίζει.

Όσον αφορά τα περί πιλοτικής λειτουργίας τμημάτων για βρέφη από τριών μηνών, ο ΟΚΠΑΠΑ αναρωτιέται: «Ας είμαστε ρεαλιστές στο τι υποσχόμαστε στους πολίτες. Επί του συγκεκριμένου τι ακριβώς θα κάνει η παράταξή του; Θα ιδρυματοποιήσει μωρά 3 μηνών; Θα καταργήσει τον θηλασμό; Γνωρίζουν ότι οι μητέρες παίρνουν άδεια έως 12 μήνες γι’ αυτό;».  Για τη δέσμευση της παράταξης του κ. Ελισάφ για μείωση των τροφείων, ο ΟΚΠΑΠΑ απαντά ότι από το 2011 στους παιδικούς σταθμούς γίνεται εφαρμογή των κλιμακωτών τροφείων, ανάλογα με το εισόδημα. Και οι απαντήσεις συνεχίζονται για να καταλήξουν σε ένα ερώτημα: «Έχει υπολογίσει η παράταξη του κ. Ελισάφ το κόστος του προγράμματος που προτείνει και τις ανάγκες σε προσωπικό που απαιτούνται για την υλοποίησή του; Που θα τα βρουν;».

Ο κ. Τσουμάνης κλείνει τη μακροσκελή επιστολή-απάντησή του, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν» και «να μη γίνονται υποσχέσεις για πράγματα που έχουμε κάνει ήδη».


* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back