Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 19-04-2021, 19:17
ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε σήμερα μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης», μια τεράστια λαϊκή διαβούλευση για το ευρωπαϊκό σχέδιο της επόμενης δεκαετίας.

«Το μέλλον είναι στα χέρια μας» υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα αυτή που είναι διαθέσιμη σε 24 γλώσσες, όπου οι Ευρωπαίοι καλούνται «να ενημερώσουν σε ποια Ευρώπη» θέλουν να ζήσουν.

Από τη μετανάστευση και το περιβάλλον έως την ψηφιακή τεχνολογία, την οικονομία και τις ευρωπαϊκές «αξίες», η πλατφόρμα προτάσσει εννέα προκλήσεις που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τη Γηραιά Ήπειρο.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να καταθέσουν ιδέες ή να λάβουν μέρος σε «εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν διαδικτυακά» σε αυτή την πλατφόρμα, η οποία θέλει να είναι «η κινητήρια δύναμη», ο «κόμβος» της Διάσκεψης.

«Όλες οι συνεισφορές και όλα τα αποτελέσματα των εκδηλώσεων θα συλλεχθούν, θα αναλυθούν, θα ελεγχθούν και θα δημοσιοποιηθούν», υπόσχεται η Διάσκεψη σε ανακοίνωση.

«Αγαπητοί Ευρωπαίοι, εκφραστείτε! Πείτε σε ποια Ευρώπη θέλετε να ζείτε», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία άρχισε στις 9 Μαρτίου, είναι μια δημοκρατική διαδικασία που προβλέπεται να διαρκέσει έναν χρόνο και της οποίας η μεγάλη άγνωστη θα είναι η συμμετοχή των πολιτών.

Η Διάσκεψη τίθεται υπό την εποπτεία τριμελούς ομάδας που απαρτίζεται από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον επικεφαλής της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ.

Μια συμβολική εκδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί για να σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της Διάσκεψης την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου στο Στρασβούργο, εάν το επιτρέψει η υγειονομική κρίση.

Τα συμπεράσματα της Διάσκεψης, τα οποία πρόκειται να οδηγήσουν σε προτάσεις μεταρρύθμισης και δράσης, αναμένονται την άνοιξη του 2022, όταν η Γαλλία, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus espa