Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πέφτουν οι τόνοι

Εικόνα του άρθρου Πέφτουν οι τόνοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2016, 00:03
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Προσπάθειες να πέσουν οι υψηλοί τόνοι καταβάλλουν Τουρκία  και Γερμανία μετά την αναγνώριση γενοκτονίας των Αρμενίων τη γερμανική βουλή

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ  σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα υιοθέτησε μια διαλλακτικότερη στάση, αλλά  πρόσθεσε πως «αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουμε, δεν θα πούμε τίποτε» .

Η Τουρκία αντέδρασε χθες οργισμένα μετά την έγκριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο ενός ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία, ανακαλώντας τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο και απειλώντας με αντίποινα καταμεσής της μεταναστευτικής κρίσης.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Βερολίνο είναι κρίσιμης σημασίας για την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες, η οποία διέρχεται μια περιοχή αναταράξεων.

Η Γερμανία, δια του υπουργού της των Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προσπάθησε να μετριάσει τις οργή του σημαντικού εταίρου της λέγοντας πως ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν «υπερβολικές αντιδράσεις» από την Άγκυρα.

Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπέρτ λέγοντας ότι  Οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις είναι αρκετά ισχυρές για να αντέξουν στην κρίση που προκλήθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες εξαιτίας της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή.

«Μία τέτοια σχέση μπορεί και θα αντέξει στη διάσταση απόψεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στους ισχυρούς πολιτισμικούς και οικονομικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, στη συνεργασία τους στην προσφυγική κρίση, αλλά και στην πολυπληθή τουρκική κοινότητα των τριών εκατομμυρίων μελών που ζει στη Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back