Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πεδίο μάχης», πανεπιστήμιο

Εικόνα του άρθρου «Πεδίο μάχης», πανεπιστήμιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2019, 11:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αναβολή που μοιάζει περισσότερο με κατάργηση, δεδομένου και του ιστορικού παλιότερων παρόμοιων αποφάσεων, λειτουργίας τριών τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έφερε αντιδράσεις.

Η πρώην υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη από τα Γιάννενα, η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη από την Άρτα και ο βουλευτής της ΝΔ στη Θεσπρωτία Βασίλης Γιόγιακας, παίρνουν θέση για την απόφαση της υπουργού Παιδείας. Οι δύο πρώτες την… αναμενόμενη, ο δε τρίτος προσπαθεί να συμβιβάσει την κυβερνητική του κοινοβουλευτική θέση, με την απώλεια του τμήματος για την εκλογική του περιφέρεια, χωρίς να τα καταφέρνει ιδιαίτερα πειστικά.

Η κα Τζούφη κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι «τιμωρεί για μια ακόμη φορά τη δημόσια εκπαίδευση», μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, την κατάργηση της Νομικής στην Πάτρα και την αλλαγή στο σύστημα πρόσβασης.

Σημειώνει ότι «δίχως κανένα διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία αγνοεί την ελληνική περιφέρεια και τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης, το λουκέτο στις σχολές, η περικοπές στη χρηματοδότηση και η μείωση του αριθμού εισακτέων. Οι 20.000 μαθητές που θα μείνουν εκτός, στέλνονται με τις ευχές της κας Κεραμέως και του κου Διγαλάκη στα ιδιωτικά κολλέγια».

Η κα Γεροβασίλη θέτει το θέμα σε πιο «τοπική βάση», καλώντας τους πολίτες της Άρτας να «κρίνουν και να συγκρίνουν» από την απόφαση για το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής.

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ξηλώνουν τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση» αναφέρει και συμπληρώνει ότι «κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας μας  στηρίξαμε τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνδέσαμε την έρευνα και την εκπαίδευση με την παραγωγή σε τοπικό επίπεδο, στην κατεύθυνση ενός νέου, σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα».

Συμπληρώνει λέγοντας ότι «το υπουργείο προτιμά να κλείνει τις πόρτες των δημόσιων Πανεπιστημίων, ενώ ανοίγει αυτές των ιδιωτικών κολλεγίων μέσω της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας. Τελικά, εκεί στόχευε η μισαλλόδοξη προεκλογική ρητορική της ΝΔ και η εσπευσμένη μετεκλογική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου».

Στην πιο… άβολη θέση είναι ο κ. Γιόγιακας, ο οποίος προσπαθεί να αφαιρέσει την ευθύνη της απόφασης από την κυβέρνηση που στηρίζει και να τη μεταφέρει αλλού.

 «Η απόφαση για τη συνολική επανεξέταση της ανάγκης δημιουργίας όλων των νέων Τμημάτων που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνει όλους όσοι από την πρώτη στιγμή είχαμε χαρακτηρίσει ‘λόγια του αέρα’ το νέο τμήμα στην Ηγουμενίτσα».

Ο κ. Γιόγιακας που σθεναρά είχε στηρίξει τη δημιουργία τμήματος, ουσιαστικά αντιφάσκει, καθώς από τη μια θεωρεί «ανεύθυνη» την προηγούμενη κυβέρνηση που «έδωσε μια υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα πετώντας το μπαλάκι αλλού και στο μέλλον» και από την άλλη αναγνωρίζει τη σημερινή… παραπομπή στις καλένδες, λέγοντας «εμείς αναγνωρίζουμε την αρμοδιότητα της Ανώτατης Αρχής, η γνώμη της οποίας έπρεπε ούτως ή άλλως να είχε γίνει σεβαστή πριν φτάσουμε εδώ», παραπέμποντας σε παλιότερη απόφαση, όταν ακόμα το τμήμα ήταν… διαφορετικό.

Σημειωτέον ότι δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσεις από τους βουλευτές της ΝΔ στα Γιάννενα και στην Άρτα, για το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back