ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Χάρι Μπελαφόντε

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Χάρι Μπελαφόντε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2023, 23:14
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Χάρι Μπελαφόντε, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πρωτοποριακός ηθοποιός που ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο της ψυχαγωγίας με το «Day O» στην επιτυχία του «Banana Boat» τη δεκαετία του 1950, πριν στραφεί στον πολιτικό ακτιβισμό, πέθανε σε ηλικία 96 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ως μαύρος πρωταγωνιστής που διερευνούσε φυλετικά θέματα σε ταινίες της δεκαετίας του 1950, ο Μπελαφόντε θα προχωρούσε αργότερα στη συνεργασία με τον φίλο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ κατά τη διάρκεια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Έγινε η κινητήριος δύναμη πίσω από το τραγούδι «We Are the World».

Ο Μπελαφόντε γεννήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, αλλά πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρα της οικογένειάς του, την Τζαμάικα. Όμορφος και ευγενικός, έγινε γνωστός ως ο «βασιλιάς του Καλύψο» στις αρχές της καριέρας του. 

Ήταν ο πρώτος μαύρος που του επετράπη να εμφανίζεται σε πολλά πολυτελή νυχτερινά κέντρα και είχε επίσης φυλετικές αναφορές στον κινηματογράφο, σε μια εποχή που ο διαχωρισμός επικρατούσε σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο «Island in the Sun» το 1954, ο χαρακτήρας που ενσάρκωσε είχε σχέση με μια λευκή γυναίκα που υποδύθηκε η Τζοάν Φοντέιν – η ταινία αυτή φέρεται να πυροδότησε απειλές για κάψιμο θεάτρων στον αμερικανικό νότο. Στο «Odds Against Tomorrow» το 1959, υποδύθηκε έναν ληστή τράπεζας με έναν ρατσιστή σύντροφό του.

Τη δεκαετία του 1960 έκανε εκστρατεία με τον King. Τη δεκαετία του 1980 εργάστηκε για τον τερματισμό του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και συντόνισε την πρώτη επίσκεψη του Νέλσον Μαντέλα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Belafonte ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως πρεσβευτής καλής θέλησης για τη UNICEF, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, το 1987 και αργότερα ίδρυσε ένα ίδρυμα για το AIDS. Το 2014 έλαβε βραβείο Όσκαρ για το ανθρωπιστικό του έργο.


«We Are the World»

Ο Μπελαφόντε έδωσε το έναυσμα για το «We Are the World», τη μουσική συνεργασία όλων των αστέρων το 1985, η οποία συγκέντρωσε χρήματα για την ανακούφιση από τον λιμό στην Αιθιοπία. Αφού είδε ένα ζοφερό δελτίο ειδήσεων για τον λιμό, θέλησε να κάνει κάτι παρόμοιο με το τραγούδι για τη συγκέντρωση χρημάτων «Do They Know It's Christmas?» του βρετανικού γκρουπ Band Aid ένα χρόνο νωρίτερα.

Ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του '80, ο Μπελαφόντε εξακολουθούσε να μιλάει για τη φυλετική και εισοδηματική ισότητα και να προτρέπει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους φτωχούς. Ήταν συμπρόεδρος της Πορείας των Γυναικών στην Ουάσινγκτον που πραγματοποιήθηκε την επομένη της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου τον Ιανουάριο του 2017.

Η πολιτική του Μπελαφόντε έγινε πρωτοσέλιδο τον Ιανουάριο του 2006 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Βενεζουέλα, όταν αποκάλεσε τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους «τον μεγαλύτερο τρομοκράτη στον κόσμο». Τον ίδιο μήνα συνέκρινε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με την Γκεστάπο της ναζιστικής Γερμανίας.

Μια ανθολογία της μουσικής του κυκλοφόρησε με αφορμή τα 90ά γενέθλια του Μπελαφόντε την 1η Μαρτίου 2017. Λίγες εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία, ο Μπελαφόντε δήλωσε στο περιοδικό Rolling Stone ότι το τραγούδι ήταν για εκείνον ένας τρόπος να εκφράσει τις αδικίες στον κόσμο.

Μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω πολιτικά σχόλια, να κάνω κοινωνικές δηλώσεις, να μιλήσω για πράγματα που θεωρούσα δυσάρεστα - και για πράγματα που θεωρούσα εμπνευσμένα», είπε.

Ο Μπελαφόντε ήταν ο πρώτος μαύρος καλλιτέχνης που κέρδισε ένα σημαντικό Emmy το 1960 με την εμφάνισή του σε ένα τηλεοπτικό σπέσιαλ. Κέρδισε επίσης τα βραβεία Grammy το 1960 και το 1965 και έλαβε το Grammy για το επίτευγμα της ζωής του το 2000, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα όρια των μαύρων καλλιτεχνών στη βιομηχανία του θεάματος. Το 1994, ο Μπελαφόντε τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back