Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Κολαστήρια οι συριακές φυλακές

Εικόνα του άρθρου Κολαστήρια οι συριακές φυλακές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2016, 16:59
ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονίζουν τα συμπεράσματα της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τις συνθήκες κράτησης στις συριακές φυλακές.

Βασανιστήρια, κακοποιήσεις, ζωντανοί κρατούμενοι δίπλα δίπλα με νεκρούς στα ίδια κελιά, άθλιες συνθήκες υγιεινής. Είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποτυπώνει τις συνθήκες κολαστηρίου που επικρατούν στη στρατιωτική φυλακή της Σαϊντνάγια, λίγο έξω από τη Δαμασκό.

Ερευνητές της οργάνωσης μίλησαν με 65 επιζώντες που περιέγραψαν πώς το συριακό σωφρονιστικό σύστημα αγνοεί επιδεικτικά τον όρο «ανθρώπινα δικαιώματα».

«Όταν φτάσαμε, ακούσαμε τα ουρλιαχτά των φρουρών. Ήταν πολύ χαρούμενοι που… καλωσόριζαν τους νέους κρατούμενους. Μόλις άνοιξαν την πόρτα του φορτηγού, κάθε φρουρός άρπαξε από έναν κρατούμενο και άρχισε να τον χτυπά», λέει ο δικηγόρος Σαλάμ Οτμάν από το Χαλέπι που συνελήφθη επειδή οργάνωσε μια ειρηνική διαδήλωση.

«Η Σαϊντνάγια είναι σαν μια σιωπηρή φυλακή, υπάρχει μια τρομακτική ησυχία. Οι κρατούμενοι δεν μπορούν να υψώσουν τον τόνο της φωνής τους ή να μιλήσουν ελεύθερα. Όποιος το κάνει, τιμωρείται ή ξυλοκοπείται. Στα social media μπορεί κανείς να δει φωτογραφίες ανθρώπων που μπήκαν στη φυλακή 100 κιλά και, όταν βγήκαν, ζύγιζαν 40», λέει ο ακτιβιστής Ντιάμπ Σερίχ από τη Δαμασκό που πέρασε πέντε χρόνια στη Σαϊντνάγια, επειδή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση.


Με τη βοήθεια ειδικών, η Διεθνής Αμνηστία δημιούργησε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του εξωτερικού και του εσωτερικού της φυλακής. Όπως λένε, η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

«Με τη δουλειά μας αυτή προσπαθούμε να φτιάξουμε την ιστορία αυτής της φυλακής. Και να δώσουμε φωνή στους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη εκεί μέσα, διότι η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμα», σύμφωνα με τη συντονίστρια του πρότζεκτ Κριστίνα Βάρβια.

Η έκθεση υπολογίζει πως από την έναρξη του συριακού εμφυλίου το 2011 πάνω από 17.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις συριακές φυλακές. Με άλλα λόγια, το συριακό σωφρονιστικό σύστημα κοστίζει κατά προσέγγιση 300 ζωές κάθε μήνα.

Η οργάνωση απευθύνει έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να θέσουν τα φρικιαστικά ευρήματα της έκθεσης στην κορυφή της ατζέντας των ειρηνευτικών συνομιλιών.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back