Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2018, 12:04
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, ο 41ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο οποίος διαχειρίσθηκε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και απελευθέρωσε το Κουβέιτ από τον Σαντάμ Χουσέιν, πέθανε χθες, Παρασκευή, σε ηλικία 94 ετών, μερικούς μόνο μήνες μετά τη σύζυγό του Μπάρμπαρα, τη γυναίκα με την οποία παρέμεινε παντρεμένος επί 73. Το ζευγάρι είχε πέντε παιδιά και 17 εγγόνια.

Γιος γερουσιαστή, μέλος του Κογκρέσου, διπλωμάτης, αρχηγός της CIA, αντιπρόεδρος, πρόεδρος (1989-1993), πατέρας δύο κυβερνητών, ο μεγαλύτερος από τους οποίους, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, πέρασε στη συνέχεια οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο: ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος ενσάρκωνε τον πατρίκιο της Ανατολικής Ακτής, παρά τις ρίζες του στο Τέξας.

Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1924 σε προάστιο της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη. Ο πατέρας του, ο Πρέσκοτ, ήταν ένας επιχειρηματίας, ο οποίος έγινε τραπεζίτης στην Ουόλ Στριτ και αντιπροσώπευσε το Κονέτικατ στην αμερικανική Γερουσία κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Ο Μπους είχε γίνει δεκτός στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Γέιλ, όμως στρατεύθηκε λίγο μετά το Περλ Χάρμπορ και έγινε στα 18 του ο νεώτερος αεροπόρος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Επιβίωσε της πτώσης του αεροπλάνου του, το οποίο καταρρίφθηκε το 1944 από τους Γιαπωνέζους πάνω από τον Ειρηνικό, και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του υποπλοιάρχου.

Μετά τον πόλεμο, ο Μπους, ο οποίος νυμφεύθηκε στις αρχές του 1945 την Μπάρμπαρα Πιρς και τελείωσε τις σπουδές του, έκανε περιουσία με το πετρέλαιο στο Τέξας και άρχισε να δραστηριοποιείται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Το 1967 άρχισε την πρώτη από τις δύο θητείες του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον, πριν διοριστεί πρεσβευτής στον ΟΗΕ το 1971 από τον πρόεδρο Νίξον.

Αφού ηγήθηκε του κόμματος εν μέσω του σκανδάλου του Γουότεργκεϊτ, διορίσθηκε από τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορτ επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Κίνα και στη συνέχεια διηύθυνε τη κεντρική υπηρεσία πληροφοριών, πριν παυθεί μετά την άνοδο στην εξουσία του Δημοκρατικού Τζίμι Κάρτερ.

Έθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 1980, όμως την κούρσα κέρδισε ο Ρόναλντ Ρίγκαν, πριν τον επιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του.

 

«Είναι η οικονομία, ηλίθιε»

Για τον Μπους ξεκινάνε τότε τα 12 χρόνια που πέρασε στον Λευκό Οίκο: οκτώ ως αντιπρόεδρος του Ρίγκαν, πριν εκλεγεί με άνεση για να τον διαδεχθεί. Η προεδρία του συμπίπτει με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ένα ζήτημα που διαχειρίζεται με μεγάλη προσοχή.

Αντιθέτως αντιδρά σθεναρά στην εισβολή του Κουβέιτ το 1990 από τον Σαντάμ Χουσέιν, εξαπολύοντας τη μεγαλύτερη χερσαία επίθεση από το 1945. Μετά την ιρακινή ήττα, η δημοτικότητα του 41ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών αγγίζει το 90%.Ο Μπους διατάσσει επίσης μια στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του προέδρου του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα.

Όμως αυτές οι επιτυχίες στο εξωτερικό δεν τον εμποδίζουν να ηττηθεί ξεκάθαρα στα τέλη του 1992 από τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος ήταν 22 χρόνια μικρότερός του. Μια ήττα που είχε συνοψισθεί τότε από έναν σύμβουλο του Δημοκρατικού: «Είναι η οικονομία (το σημαντικό), ηλίθιε».

Ο Μπους, αφού είχε ορκιστεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του το 1988 ότι δεν θα αυξήσει ποτέ τους φόρους, είχε τελικά δεχθεί να τους αυξήσει υπό την πίεση του Κογκρέσου. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν μια ύφεση το 1991-1992 που είχε μεταφρασθεί σε ισχυρή αύξηση της ανεργίας.

Αφού αποσύρθηκε μετά την ήττα του σε προάστιο του Χιούστον, όπου το διεθνές αεροδρόμιο φέρει το όνομά του, ο Τζορτζ Χ. Ου. Μπους έγινε το 2001 ο δεύτερος αμερικανός πρόεδρος μετά τον Τζον Άνταμς που είδε τον γιο του να γίνεται επίσης πρόεδρος: ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους διετέλεσε πρόεδρος από το 2001 έως το 2009 αφού ήταν επί πέντε χρόνια κυβερνήτης του Τέξας.

Λάτρης της ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο (είχα μάλιστα κάνει μία για να γιορτάσει τα 90 του χρόνια), ο Τζορτζ Χ. Ου. Μπους, ο οποίος επονομαζόταν επίσης «Μπους 41», για να διακρίνεται από τον γιο του, τον 43ο πρόεδρο, ήταν ο πιο ηλικιωμένος πρώην αμερικανός ηγέτης που βρισκόταν ακόμη στη ζωή, μια θέση που περνά τώρα στον κατά τρεις μήνες νεότερό του Τζίμι Κάρτερ.

Εκτός από τον Τζορτζ τζούνιορ και τον Τζεμπ, κυβερνήτη της Φλόριντα από το 1999 έως το 2007 και αποτυχόντα υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2016, ο Τζορτζ και η Μπάρμπαρα Μπους απέκτησαν τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων μια κόρη που πέθανε σε μικρή ηλικία.

Τα τελευταία του χρόνια μετακινούνταν με αναπηρική πολυθρόνα εξαιτίας της νόσου του Πάρκινσον. Είχε εντούτοις μπορέσει να παρευρεθεί τον Απρίλιο 2018 στην κηδεία της συζύγου του, της Μπάρμπαρα, με την οποία έμεινε νυμφευμένος επί 73 χρόνια και η οποία έλεγε γι' αυτόν πως ήταν το πρώτο αγόρι που είχε φιλήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back