ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τόνι Μπένετ

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Τόνι Μπένετ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2023, 20:58
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε σήμερα Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, ο Τόνι Μπένετ, o επιφανής και διαχρονικός στιλίστας, του οποίου η αφοσίωση στα κλασικά αμερικανικά τραγούδια και η ικανότητα να δημιουργεί νέα πρότυπα όπως το «I Left My Heart In San Francisco» κόσμησαν μια καριέρα δεκαετιών που του έφερε θαυμαστές από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τη Λέιντι Γκάγκα. Ήταν 96 ετών, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τα γενέθλιά του.

Ο τελευταίος από τους μεγάλους τραγουδιστές των σαλούν στα μέσα του 20ού αιώνα, ο Μπένετ έλεγε συχνά ότι η φιλοδοξία της ζωής του ήταν να δημιουργήσει «έναν κατάλογο επιτυχιών και όχι δίσκους με επιτυχίες». Κυκλοφόρησε περισσότερα από 70 άλμπουμ, που του απέφεραν 19 Grammy - όλα εκτός από δύο αφού έφτασε στα 60 του χρόνια - και απολάμβανε βαθιά και διαρκή αγάπη από τους θαυμαστές και τους συναδέλφους του καλλιτέχνες.

Ο Μπένετ δεν έλεγε τη δική του ιστορία όταν έδινε παραστάσεις, άφηνε τη μουσική να μιλήσει. Σε αντίθεση με τον φίλο και μέντορά του Σινάτρα, ερμήνευε ένα τραγούδι αντί να το ενσαρκώνει. Αν το τραγούδι του και η δημόσια ζωή του δεν είχαν το υψηλό δράμα του Σινάτρα, ο Μπένετ γοήτευε με έναν εύκολο, ευγενικό τρόπο και μια ασυνήθιστα πλούσια και ανθεκτική φωνή.

Όχι μόνο επέζησε από την άνοδο της ροκ μουσικής, αλλά άντεξε τόσο πολύ και τόσο καλά που απέκτησε νέους θαυμαστές και συνεργάτες, μερικοί από τους οποίους είναι αρκετά νέοι για να είναι τα εγγόνια του. 

Το 2014, σε ηλικία 88 ετών, ο Μπένετ έσπασε το δικό του ρεκόρ ως ο γηραιότερος εν ζωή ερμηνευτής με ένα άλμπουμ στο Νο. 1 του Billboard 200 chart για το «Cheek to Cheek», το πρότζεκτ ντουέτων του με τη Lady Gaga. 

Τρία χρόνια νωρίτερα, βρέθηκε στην κορυφή των charts με το «Duets II», στο οποίο συμμετείχαν σύγχρονοι αστέρες όπως η Gaga, η Carrie Underwood και η Amy Winehouse, στην τελευταία της στούντιο ηχογράφηση. 


Η σχέση του με την Winehouse αποτυπώθηκε στο υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Amy», το οποίο έδειχνε τον Μπένετ να ενθαρρύνει υπομονετικά την ανασφαλή νεαρή τραγουδίστρια κατά τη διάρκεια μιας εκτέλεσης του «Body and Soul».

Το τελευταίο του άλμπουμ, το «Love for Sale» που κυκλοφόρησε το 2021, περιείχε ντουέτα με τη Lady Gaga στο ομώνυμο τραγούδι, το «Night and Day» και άλλα τραγούδια του Porter.

Για τον Μπένετ, έναν από τους λίγους ερμηνευτές που κινείται εύκολα μεταξύ ποπ και τζαζ, τέτοιες συνεργασίες ήταν μέρος της σταυροφορίας του για να εκθέσει νέο κοινό σε αυτό που αποκαλούσε Great American Songbook.

Ο ΜΠένετ ανακηρύχθηκε τιμώμενος καλλιτέχνης του Kennedy Center το 2005 και National Endowment for the Arts Jazz Master το 2006. Κέρδισε επίσης δύο βραβεία Emmy - για το «Tony Bennett Live By Request: Tony Bennett: An American Classic» (2007).

Με πληροφορίες από AP



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back