Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Ντέσμοντ Τούτου

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Ντέσμοντ Τούτου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/12/2021, 11:44
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νοτιοαφρικάνος αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, νομπελίστας Ειρήνης και ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, ο Σίριλ Ραμαφόσα.

Ο πρόεδρος εξέφρασε «εξ ονόματος όλων των Νοτιοαφρικανών, τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο, σήμερα Κυριακή», αυτή της κορυφαίας προσωπικότητας στην Ιστορία της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο θάνατος του αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου αποτελεί «ακόμη ένα κεφάλαιο πένθους στον αποχαιρετισμό του έθνους μας προς μια γενιά εξαιρετικών Νοτιοαφρικανών, η οποίοι μας κληροδότησαν μια απελευθερωμένη Νότια Αφρική», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της χώρας Συρίλ Ραμαφόζα.

Ο Τούτου υπήρξε έντονα επικριτικός απέναντι στο καθεστώς καταπίεσης της Νότιας Αφρικής εις βάρος των μαύρων κατοίκων της. Για τον αγώνα του υπέρ της μη-βίαιης αντίστασης στο καθεστώς της λευκής μειοψηφίας ο Τούτου βραβεύθηκε το 1984 με το Νόμπελ Ειρήνης. Είχε χαρακτηριστεί ως «η συνείδηση της Νότιας Αφρικής».

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση εκ μέρους της οικογένειάς του, ο Τούτου «πέθανε ειρηνικά στο κέντρο φροντίδας Oasis Frail στο Κέιπ Τάουν σήμερα (σ.σ. Κυριακή 26/12) το πρωί».

Η υγεία του Ντέσμοντ Τούτου είχε επιδεινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Δεν έκανε πλέον δημόσιες ομιλίες, όμως πάντα χαιρετούσε τις κάμερες, που ήταν παρούσες σε κάθε μετακίνησή του, χαμογελώντας ή με πειρακτικό βλέμμα, όπως όταν εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 σε νοσοκομείο, ή κατά τη διάρκεια του εορτασμού των γενεθλίων του τον Οκτώβριο.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back