Oikonomou pisoi
ΒΙΒΛΙΟ

Πέθανε ο Λουίς Σεπούλβεδα

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Λουίς Σεπούλβεδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/04/2020, 16:29
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες των καιρών μας, ο Λουίς Σεπούλβεδα, πέθανε στα 71 του. Είναι ένα από τα θύματα της πανδημίας και ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τον εκδοτικό του οίκο.

Ο Σεπούλβεδα πέθανε στην Αστούριας, την αγαπημένη του, αλλά όχι και πατρώα γη. Ήταν Χιλιάνος, γεννημένος στο Οβάγιε της βόρειας Χιλής.

Υπήρξε μέλος της προσωπικής φρουράς του Σαλβαδόρ Αλιέντε και φυλακίστηκε μετά το πραξικόπημα του Πινοτσέτ και των ΗΠΑ, που δολοφόνησε τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας.

Κατέγραψε τη ζωή του στο «Παταγονία εξπρές», ενώ από τα πιο αγαπημένα του βιβλία είναι το «Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης». Από τα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία του είναι επίσης ο «Μουγγός Ουζμπέκος».

Ο Σεπούλβεδα δεν ήταν απλά και στεγνά ένας «στρατευμένος λογοτέχνης», αλλά ένας «κομμουνιστής του κόσμου» και ένας εξαιρετικός αφηγητής.

«Η λογοτεχνία μου γεννιέται απ’ την πραγματικότητα, που είναι ενδιαφέρουσα από μόνη της, πλούσια και αντιφατική. Πάντα επιδίωξα να γράψω την ιστορία των ηττημένων, των ηττημένων του αδηφάγου καπιταλιστικού συστήματος. Όλο μου το έργο είναι γεμάτο από τέτοιους ανθρώπους» έλεγε σε συνέντευξή του πριν από μια δεκαετία σχεδόν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back