Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πέθανε ο Κάρολος Παπούλιας

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Κάρολος Παπούλιας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/12/2021, 13:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Απεβίωσε σήμερα το πρωί, 26 Δεκεμβρίου 2021, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Είχε γεννηθεί στο Μολυβδοσκέπαστο και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια.

Το όνομά του, «Κάρολος», το πήρε από το νονό του, που ήταν οπαδός του Καρλ Κάουτσκι, αυστριακού σοσιαλιστή πολιτικού. 

Ο Κάρολος Παπούλιας  τελείωσε το δημοτικό σχολείο Πωγωνιανής και φοίτησε στα γυμνάσια  Πωγωνιανής, Ζωσιμαίας Ιωαννίνων, Παλαιού Φαλήρου και 7ο Παγκρατίου  Αθηνών.
Συμμετείχε στην αντίσταση, όντας ακόμα μαθητής γυμνασίου στην Πωγωνιανή. 

Επίσης, υπήρξε αθλητής του βόλεϊ.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές  σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και  Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από  το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο). Η διδακτορική  διατριβή του είχε τίτλο: "Erwerb und Verlust des unmittelbaren Besitzes  im griechishen und deutschen Recht" («Η κτήση και η απώλεια της Νομής  κατά το ελληνικό και γερμανικό δίκαιο»).

Επί χούντας, πρωτοστάσησε στην οργάνωση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης Εξωτερικού, στη Δυτική Γερμανία, ενώ υπήρξε συνεργάτης της Ντόιτσε Βέλλε.

Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ  και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004).  Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών,  θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη  συνέχεια σε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Την περίοδο 1985-1989  διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών. 

Στις 28 Αυγούστου 1987, προσυπέγραψε την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία. 

Στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα  1989-1990 διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996  και την παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του  Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Τέλος, διατέλεσε πρόεδρος της  Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή  για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Yπέρ της πρότασης  εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8  Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της  Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο  Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους  στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις  Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Με το αποτέλεσμα  αυτό έγινε ο τρίτος πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. 

 Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου και είχε τρεις κόρες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΑΡΗΣ
Επί κοντώ έκανε ο Παπούλιας!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back